Siste
Deltakere på helgas samling i regi av Motvind Norge og Naturvernforbundet i Trøndelag dro søndag på befaring på Sørmarkfjellet.

–⁠ Forferdelig vondt å være her

De kjempet mot vindkraftverket på Sørmarkfjellet – og tapte. Søndag var noen av dem tilbake, sammen med andre vindkraftmotstandere i Motvind Norge og Naturvernforbundet i Trøndelag.


– Det er forferdelig vondt å være her, sier Kari Merete Andersen, leder i Motvind Trøndelag og nestleder i Naturvernforbundet i Trøndelag.

Hun var en av demonstrantene som prøvde å stoppe anleggsarbeidet i Hestdalen i april 2019. Søndag var biologen tilbake på Sørmarkfjellet.

Kari Merete Andersen mener det er viktig å nå ut til folk med informasjon om hvordan det faktisk blir etter en utbygging som her på Sørmarkfjellet.

– Her var det villmark og urørt natur, og så får vi dette. Det er en forferdelig kontrast. Nå er det ikke så greit å være dyr og planter her, sier hun.

Samling for vindkraftmotstandere

Motvind Norge og Naturvernforbundet i Trøndelag var i helga samlet til et seminar på Drageid leirskole, der rundt 35 personer deltok fra Rendalen, Haramsøya og Trøndelag. Søndag dro en del av dem på Sørmarkfjellet.

– Det er fem år siden sist vi hadde en lignende samling på Drageid. Da var utbygginga så vidt begynt, sier Kari Merete Andersen.

Nå er utbygginga ferdig, og da ønsket de å se resultatet. – Jeg er glad vi berget Innvordfjellet, sier hun.

Sørmarkfjellet vindkraftverk består av 31 turbiner. (Arkivbilde)

Bygger kunnskap

I løpet av helga har det vært flere foredrag om blant annet økonomi og inngrepstap. Andersen sier det er viktig at folk kan det de skal uttale seg om.

– Motvind Norge har jobbet hardt og mye, og har klart å stanse mange anlegg. Folk og lokalpolitikere lar seg ikke lenger lure, sier hun.

– Mange steder det er bygd anlegg, har lokalbefolkninga og politikerne sagt etterpå at de visste ikke at det skulle bli sånn. Hadde de visst det, hadde de gått imot. Vi prøver å spre kunnskap om hvordan det faktisk blir, sier Kari Merete Andersen.

- Vi har stått i det og står i det, sier Anne Grete Johnsen i Motvind Haramsøya.

– Plukker døde fugler

Anne Grete Johnsen er styremedlem i Motvind Haramsøya, og kjempet hardt mot at det skulle bygges åtte vindmøller på platået på toppen av Haramsfjellet. 

– Vi har stått i det og står i det. Haramsfjellet er det eneste fjellet vårt, sier Johnsen.

– Hvorfor fortsetter dere?
– Det er hele tida saker å ta tak i. Vi oppdager feil. Det ramler ned deler, det er iskast og vi plukker døde fugler. Det er viktig at ting kan dokumenteres, og at erfaringene kan brukes i Motvind Norge, sier hun, og forteller at eierne av Haram Kraft nå har postadresse i Luxemburg. 

– Utrolig trist

Anne Grete Johnsen er ikke begeistret for utsikten over Sørmarkfjellet.

– Jeg synes det er utrolig trist å se. Her har det vært et så fantastisk fint område, og så går de inn og gjøre noe sånt i et sårbart fjell. Vi ser hvordan de har sprengt, og det er ikke til å fatte, sier hun.

Johnsen synes det er viktig å reise til Flatanger og treffe andre, og høre hvilke opplevelser de har hatt.

Trond Hansen mener det er for lite kunnskap om konsekvensene av at farlige kjemikalier slites av vindturbinene og havner i drikkevannet.

Trond Hansen, Odd Uran, Frode Morken og Torbjørn Lindseth fra Flatanger deltok på samlinga, men de to sistnevnte var ikke med på Sørmarkfjellet søndag.

– Dette bekkefaret går ned til drikkevannet for Bøle og Drageid, sier Trond Hansen og peker. Han mener at farlige kjemikalier, som Pfas og Bisfenol A, slites av kan havne i drikkevannet.

– I dag graves gamle turbinblader ned i jorda, og det blir en utfordring, sier styreleder John Fiskvik i Motvind Norge.

Passerer 21.000 medlemmer

Styrelederen hadde søndag en god grunn til å være fornøyd.

– Vi passerer i dag 21.000 medlemmer. Hvis vi hadde vært et politisk parti – hvilket vi ikke er, og vi er partipolitisk nøytrale – ville bare Ap og Høyre hatt flere medlemmer, sier han.

Magne Vågsland (til venstre) i Naturvernforbundet og John Fiskvik i Motvind Norge samarbeider godt, og hadde i helga en felles samling på Drageid og besøk på Sørmarkfjellet.

Leder Magne Vågsland i Naturvernforbundet i Trøndelag sier at de har et svært godt samarbeid med Motvind i denne delen av landet.

– Vi er ikke i konkurranse med hverandre. Motvind klarer å løse ut lokalt engasjement som vi i Naturvernforbundet ikke ville ha greid på samme måte, sier han.

Vågsland sier at helga har vært vellykket, og han skryter av Drageid som en svært hyggelig plass å være.

Etter befaringa på Sørmarkfjellet, dro en del av deltakerne på befaring i naturreservatet Skjellådalen, med Frode Morken som guide.

Må kutte forbruket

I løpet av helga var naturtap et sentralt tema.

– Vi må øke bevisstheten om naturtap. Folk har hatt kjærlighet til naturen og fjellet sitt. Det har vært vanskelig å sette ord på det, før de risikerer å tape det, sier Magne Vågsland, som sier at det er en åpenbar løsning for å unngå naturtap:

– Vi må redusere forbruket vårt.

- Vi må kutte forbruket vårt, sier Magne Vågsland i Naturvernforbundet i Trøndelag.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.