Hilde Tyldum Stordahl og Ove Magne Ribsskog på plass i nytt kontor i Havbruksparken. De skal drive Flatangernytt også i fortsettelsen. (Foto: Hanne Marie Tyldum Ribsskog)

Flatangernytt trenger deg

Skrevet av Ove Magne Ribsskog, Hilde Tyldum Stordahl
23.12.2020 15:51 - OPPDATERT 23.12.2020 20:01

Rett før helga kom Flatangernytt i ny drakt. Med flere eiere og gode hjelpere på laget, satser Flatangernytt på å utvikle seg som den ledende kanalen for nyheter og debatt i Flatanger. Men for å lykkes, er vi avhengige av at alle med hjerte for Flatanger slutter opp om satsinga.

Flatangernytt har vært ei gratisavis helt siden oppstarten i januar 2012. Den gang var de fleste norske nettaviser gratis. Det viste seg fort at journalister og avishus ikke kunne fortsette å gi bort sine produkter gratis. Ingen bakere gir heller bort sine kaker og brød uten betaling.

Det koster å lage god journalistikk. I ei tid hvor bilder og videosnutter flyr forbi i en stri strøm på sosiale medier, tenker vi at alle kan jo være sine egne redaktører.

Men algoritmene på Facebook og Insta tar ikke hensyn til hva som er viktigst eller gir deg ny innsikt. De gir deg bare mer av det du allerede har sett på, eller det som annonsørene vil du skal se. De kommer i alle fall ikke til Flatanger for å ta bilder og skrive om kulturskolens høstkonsert.

Økt interesse for lokaljournalistikk

Vi ser rundt oss at det stadig etableres nye lokale nettaviser. Det er blitt et behov for å lese om det som er nært oss, det vi bryr oss om i hverdagen og det som kan hjelpe oss til å bli bedre til å ta del i samfunnet rundt oss.

Kanskje har også det siste året med korona minnet oss på betydningen av å ta mer vare på hverandre, og at det som virkelig betyr noe, er at vår familie, våre venner og alle i lokalsamfunnet holder seg friske og får den hjelp de trenger når samfunnet stenger ned.

Det heter så fint at lokalavisa er limet i samfunnet. Den gjør at vi føler oss som en enhet, føler tilhørighet til lokalsamfunnet og blir stolte av det våre sambygdinger får til. Samtidig er det viktig at lokalavisa også kikker de som har makt i kortene, og er ei vaktbikkje i hverdagen.

Det kan bety at det kan være litt ubehagelig om lokalavisas journalist ringer og vil ha en kommentar til en sak som en ordfører eller næringslivsleder helst hadde sett ikke nådde offentligheten. Men det ligger i oppdraget til media – å sørge for at viktig og vesentlig informasjon kommer ut til offentligheten. I dette ligger selve kjernen i demokratiet. Uten at folk er opplyst og vet hva som foregår, kan de heller ikke delta i det demokratiet vi er så stolte av.

Kreves en økonomi i bunn

For å kunne drive god nyhetsformidling og være et bra debattforum, kreves det en økonomi i bunn. Vi som har stått bak Flatangernytt fra starten, så at det ikke var mulig å drive videre på dugnadsbasis ved siden av annen jobb. Mange næringsaktører og noen lesere har støttet oss med annonser og frivillig abonnement, og det har vært svært kjærkomne inntekter. Men disse inntektene gikk med til drifta, og de siste åra har det ikke vært mulig å ta ut lønn.

Alternativet til fortsatt drift var å legge ned. Så kom Arve Løberg inn som prosjektleder i Bolystprosjektet. Som tidligere sjefredaktør i Trønderavisa, så han hvor verdifull Flatangernytt var for Flatanger, og han begynte å jobbe med en plan for å sikre drifta.

[annonse]
Resultatet ser du her. Flatangernytt har fått flere eiere og ny aksjekapital, og vi har fått støtte fra næringsfondet til å legge om til ei abonnementsavis.

Avhengig av mange abonnenter

Den siste og viktigste biten i puslespillet gjenstår: Pressestøtte. Siden 2018 har også mindre nettaviser som Flatangernytt kunnet få pressestøtte, men det er avhengig av et godkjent minimumsopplag. Vi bør derfor så fort som mulig opp i 1000 abonnenter.

Vi er godt på vei. Etter bare noen få dager, har vi allerede fått 250 abonnenter. Det er imponerende, og viser at folk har vilje og lyst til å støtte opp om Flatangernytt.

Året 2021 blir derfor et svært viktig år. Med ny egenkapital, støtte, annonseinntekter og abonnement, kan vi drive det første året. Men neste år er vi avhengig av at vi i 2021 får et høyt nok abonnementstall slik at vi kvalifiserer for pressestøtte.

Derfor er det så viktig at alle med hjerte for Flatanger bidrar i dugnaden for å sikre nettavisa i mange år framover.

Inviterer alle til å bidra

Da komme vi tilbake til deg som leser av Flatangernytt – og hva du kan gjøre. Først og fremst ønsker vi deg selvsagt som abonnent. Og vi ønsker at du framsnakker avisa og rekrutterer flere til å tegne seg. Et abonnement på Flatangernytt er også en utmerket gave til barn og andre som har flyttet ut, men som vil følge med på det som skjer.

Så er vi også avhengig av at du som leser bidrar med debattinnlegg, tips og innspill til redaksjonen. Vi kan ikke ha øyne og ører overalt, og vi rekker heller ikke å være overalt til enhver tid.

I dag har alle et godt kamera på mobilen. Tar du et bilde og sender oss, og gjerne noen linjer om hva som har skjedd, kan vi bringe det videre til alle våre lesere. Det kan være alt fra en utforkjøring til en liten basar, et værfenomen eller en unge som har funnet den første løvetann.

I lokalavisa er terskelen lav, og Flatangernytt skal være avisa for både de små og store begivenheter.

Vi håper også at avisa blir brukt av næringslivet og andre som har behov for å annonsere sine varer og tjenester, eller som skal rekruttere nye ansatte.

Som dere skjønner, er Flatangernytt et fellesprosjekt. Skal vi lykkes med dette, er vi avhengig av støtte fra alle med hjerte for Flatanger.

Med det ønsker vi alle våre lesere ei god jul, og et godt Flatangernytt år!