Ei lange på 33,4 kilo er ikke hverdagskost i Flatanger. Raymond Johansen fra Lauvsnes har fisket mye, men aldri sett ei så stor lange. (Foto: Privat)

Fikk diger lange på kveitvad

Skrevet av Ove Magne Ribsskog
14.03.2021 22:26 - OPPDATERT 16.03.2021 16:36

Raymond Johansen er ivrig sportsfisker. Men ei så stor lange som han dro søndag, har han aldri sett før.

Langa var nesten like lang som Christian Johansen. (Foto: Privat)

Langa var 33,4 kilo og 174 centimeter lang. Den ble tatt på kveitvad på cirka 120 meters dypt utenfor Bjørøya.

- Jeg har fisket mye i mitt liv, men jeg har aldri sett ei lange i nærheten av å være så stor, sier Raymond Johansen.

Ifølge Wikipedia kan lange bli opptil 210 cm og 45 kg, men vanligvis ikke lenger enn 1 meter.

Flatangers største?

For noen år siden ble det fisket mye lange av gjestene på Zanzibar, og de tok lange på noen og 20 kilo, forteller Raymond. Men han har aldri hørt om at noen har tatt ei på over 33 kilo.

- Hva er oppskrifta?
- Flaks! Du må være på sjøen, og så må du ha flaks. Det er som når jeg er i Namsen og fisker. Jeg kan ligge med tre wobblere bak båten. Men det er bare flaks om det er jeg eller nabobåten som får laksen på 15 kilo.

- Hvordan rangerer du langen?
- Ikke så veldig høyt. Hvis jeg hadde tatt den på stang, hadde det vært noe annet. Kveite på 20-30 kilo på stang er artigere enn ei kveite på 60-70 kilo på kveitevad. Men det er sjølsagt artig når det kommer opp noen så store som langa, sier Raymond Johansen.

Petter Haukø (til venstre) og Raymond Johansen med søndagens storfangst, som blir hovedingrediens i fiskegrateng hos Haukø i Trondheim (Foto: Privat).

[annonse]
Blir fiskemat

Noe kveite ble det ikke på kveitevaden, men derimot ei på torskegarna. Og masse annen fisk. Alt blir tatt vare på, for Raymond fisker bare det som kan spises.

Sønnen Christian Johansen og Petter Haukø var med på fisketuren søndag, og Petter fikk med seg langa til Trondheim. Dattera skal ha heimkunnskap og lage fiskegrateng til uka, så der i gården blir det nok fiskegrateng for mange måneder framover.

Hønsehauk tok måke

På turen fikk de seg også en annen naturopplevelse av de sjeldne. Mens de lå ved flytebrygga på Bjørøya, kom det plutselig en hønsehauk og slo ned på en måse rett ved båtmotoren.

- Vi hørte et stort plask, og der satt hønsehauken på brystet på måsen og beit den over halsen. Med vingene padlet den seg inn til fjæra, der den dro opp måsen og begynte å pelle fjær. Det var litt av en opplevelse, sier Raymond Johansen.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.