En boplass fra steinalderen og en fangstgrop ligger innenfor planområdet for vindkraftverket. Disse kulturminnene er automatisk fredet.
Må tas hensyn til
Kulturminnene må skrives inn i planen.
- Det må tas arealmessige hensyn til de automatisk fredete kulturminnene som finnes innenfor planområdet. Dette gjøres gjennom å regulere selve kulturminnene og sikringssonene til hensynssoner, heter det i brevet fra Trøndelag fylkeskommune til Zephyr AS.
Varslet om registrering
Fylkeskommunen varslet om behov for arkeologiske registreringer i februar 2020, og sommeren samme år var seks arkeologer i sving med å kartlegge planområdet for vindkraftverket for å registrere eventuelle kulturminner.
I løpet av flere ukers feltarbeid ble de to fredede områdene funnet, og de er nå registrert i den nasjonale kulturminnedatabasen Askeladden. Det foreligger også en rapport fra den arkeologiske befaringen.
Boplassen funnet ved graving
Steinalderboplassen synes ikke i terrenget, og ble funnet ved graving av prøvegroper.
- Den registrerte boplassen har en klassisk beliggenhet på et forhistorisk eid med gode havnemuligheter både i og ved en vannstand som er om lag 60-70 meter høyere enn i dag. Bosetting fra eldre steinalder er karakterisert ved at den ligger på gamle strandflater der sjøen sto rett nedenfor på tidspunktet boplassen var i bruk, heter det i brevet.
Fangstgropen kan man se med det blotte øye og har en dybde på 110 centimeter.
Inn i plankartet
Myndighetene setter vilkår for hvordan disse funnene skal tas hensyn til. Kulturminnene skal merkes i plankartet med hensynssone, og det skal tas inn bestemmelser som sier at det ikke er tillat med inngrep som kan virke inn på de automatisk fredete kulturminnene innenfor hensynssonen. Det kan søkes om dispensasjon fra dette.
De to funnene har fått følgende nummer i Askeladden: Steinalderlokalitet ASK ID271210 og fangstgrop ASK ID273978.