Siste
- Løsningen er ikke å bygge ned mer natur. Det er heller ikke å så tvil om vernede områder faktisk er vernet, skriver Venstres Jens Fredrik Skjelstad i dette debattinnlegget.
DEBATT

Et sted må grensa gå

Naturen vår er under press. I tillegg til flom, skred, temperaturforandringer og forurensing er naturtap som vi selv står for, truende for fremtiden vår og for våre etterkommere.


DEBATT: Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatterens synspunkter.

 

Naturen og det biologiske mangfoldet spiller en viktig rolle for oss. Både som hjelper i forhold til klimaendringer, for rekreasjon og fritid og ikke minst har natur en egenverdi vi må ivareta. 

Løsningen er ikke å bygge ned mer natur. Det er heller ikke å så tvil om vernede områder faktisk er vernet. Det er behov for å sette grenser for hva som skal bygges ut, og for å sikre at vernet virkelig ivaretar viktige områder både for miljø og samfunnets beredskap.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Frp velger å svare med å svekke naturvernet i stedet for å styrke det.

I regjeringens flom- og skredmelding som nå er til behandling i Stortinget, åpnes det for at det kan gis konsesjon på kraftutbygging i verna vassdrag dersom miljøkonsekvensene er akseptable. Hva er en akseptabel miljøkonsekvens i denne sammenheng?

Nettopp det å ha en samlet plan over vernede vassdrag gjør at man ikke kan vurdere ett og ett vassdrag for kraftutbygging. Det var og er også hensikten med en samlet verneplan. Unngå en bit for bit utbygging uten total oversikt. 

Stortinget har tradisjonelt vært en viktig forsvarer av dette vernet, men nå vil altså Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Frp endre dette.  Det er et dramatisk brudd med tidligere miljøpolitikk og et brudd som undergraver både beredskap og den reelle verdien av de naturområdene vi har lovet å beskytte.

For 24 år siden erklærte Jens Stoltenberg at tiden for de store vannkraftutbyggingene var forbi. Nå begraver Stortinget vassdragsvernet.

Samtidig har regjeringen lagt frem en naturmelding som skulle være Norges plan for å stanse naturtapet. Da saken ble behandlet i Stortinget, fremmet Venstre og resten av opposisjonen over 130 forslag for å styrke naturvernet. Ap og Sp stemte ned samtlige og fant det mest naturfiendtlige flertallet sammen med Frp.

Den samme regjeringen har forpliktet Norge til å verne 30% natur og restaurere 30% av ødelagt natur gjennom Naturavtalen vedtatt i Montreal i desember 2022.

Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i NVE, mener det er neppe stort potensial for utbygging i vernede vassdrag, med mindre man ønsker å gyve løs på den vakreste, mest verdifulle naturen vi har.

Dersom det er kraftproduksjon som er viktig så åpner flertallet i Stortinget for, ikke små, skånsomme prosjekter – men store prosjekter som vil gå ut over noen av Norges mest verdifulle naturområder.

Det finnes andre måter å sikre mer fornybar energi på, uten å ødelegge det vi ønsker å bevare. Omtrent 70% av våre vassdrag er allerede berørt av kraftutbygging. Verneplanen som omfatter de fleste resterende vassdrag er viktig.

Det vi ser nasjonalt vil gjenspeiler seg også lokalt, eksemplene fra nærområdet vil være Aursunda, Årgårdvassdraget og Steinselva. Her ser vi hvordan naturen presses av nye utbyggingsplaner. Hvordan viktige naturområder ofres for kortsiktige prosjekter.

Vi vet at naturen vår er en uvurderlig ressurs ikke bare for biologisk mangfold, men også for folkehelsen, friluftsliv og lokal verdiskaping. Likevel ser vi også lokalt at de andre politiske partiene prioriterer utbygging fremfor bevaring. Det er på tide at vi setter naturen først også i Nord-Trøndelag med en sterk tradisjon for natur og naturvern.

I løpet av de siste 35 årene er det forsvunnet 10 240 kvadratkilometer med natur som er nesten det samme som hele Namdalen i areal.

Venstre mener vi ikke har råd til å vente. Naturkrisen skjer her og nå, og vi trenger politikere som tør å ta de vanskelige kampene for natur, for klima og for fremtidige generasjoner. Det handler om å ivareta både beredskap og en bærekraftig utvikling, slik at vi kan sikre et levende, trygt og mangfoldig Norge.

 

DELTA I DEBATTEN: Send ditt innlegg til [email protected] 

 

 

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.