AQS og Cermaq er enige om to avtaler og to nybygg. Fra venstre: Prosjektleder Ruben Hågensen, daglig leder Ove Løfsnæs, begge i AQS, senior innkjøper Vegar Stai Hakstad, service- og vedlikeholdssjef Kjetil Knutsen, begge Cermaq, og teknisk sjef Kristian Hjertvik, AQS. (Foto: Cermaq)

AQS bygger to nye båter til ny kontrakt

AQS AS har inngått to nye kontrakter med Cermaq Norway, og skal bygge to nye båter tilpasset kundens behov i Finnmark.

– Vi har gjennom mange år hatt et meget godt samarbeid med Cermaq, og er svært takknemlig for at selskapet viser oss fornyet tillit. Sammen med Cermaq er AQS klar for å ta store steg i utviklingen av morgendagens bærekraftige aquaservice-løsninger, sier daglig leder Ove Løfsnæs i AQS i en pressemelding.

Til de to timechart-avtalene for tjenester til Cermaq Finnmakr, er det prosjektert to nye hybride katamaraner hvor bærekraft, boforhold og arbeidskapasitet står sentralt. 

Dykkerbåt

Til den lengste kontrakten som løper over fem år, skal det bygges en hybrid hurtiggående dykkerkatamaran i aluminium. Fartøyet vil utrustes for et mannskap på fire, og ha kapasiteter innen dykking, ROV med posisjonering og vaskesystem for nøter. Fartøyet vil ha en maks fart på ca. 26 knop, opplyser AQS.

Den andre avtalen løper over tre år, og inkluderer en ny hydrid servicebåt i stål på 18,5 meter. Fartøyet får to 150-tonns kraner og vil være fullt utrustet med dekksutstyr til fortøyningsarbeid, høy slepekraft, samt ROV med posisjonering.

Stor batteripakke

Fartøyet skal leveres med en batteripakke på hele 1156 kWh, noe som ifølge AQS legger til rette for at fartøyet i store deler av arbeidet kan gå helelektrisk. 

– Cermaq har satt seg som mål å redusere klimaavtrykket i hele verdikjeden, og har som et ledd i dette startet jobben med å elektrifisere flåten både ved å investere i nybygg og ved konvertering til hybriddrift for eksisterende fartøy.

– Vi har satt oss som mål å redusere våre CO2-utslipp betydelig i løpet av de neste årene, og med denne avtalen tar vi nok et grep for å nå dette målet, sier Vegar Stai Hakstad, senior innkjøper i Cermaq, i pressemeldingen.

[annonse]
 

Ferdig prosjektert

Teknisk sjef i AQS, Kristian Hjertvik, opplyser at begge tiltenkte fartøyer er ferdig prosjektert og klare til å bygges.

– Oppstart av byggeperiode vil bli innen kort tid, med planlagt ferdigstillelse i løpet av andre kvartal i 2023. For oss blir dette to utrolig spennende prosjekter, som vil bidra til å utvikle båtparken til AQS i en mer bærekraftig retning, sier han.

Hjertvik legger til at AQS de kommende to årene vil få levert flere fartøy med løsninger for å redusere klimaavtrykket.  I tillegg er også AQS i en prosjekteringsfase med en større hydrogendrevet servicebåt. 

 

Redaktøren i Flatangernytt har tidligere jobbet som kommunikasjonssjef i AQS, og har permisjon fra stillingen.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.