Anita Kjønnøy, fagleder i politietes nettpatrulje i Trøndelag, oppfordrer folk til å ta kontakt om de har blitt utsatt for utpressing på nett. (Foto: Politiet)

Advarer gutter og menn mot seksuell utpressing på nett

Politiet går nå ut og advarer trønderske gutter og menn om at de kan bli utsatt for seksuell utpressing på nett. Dersom noen er rammet, bes de ta kontakt med politiet.

Flere gutter og menn i Trøndelag er den siste tiden utsatt for utpressing, etter å ha blitt lurt til å sende nakenbilder eller onanere på webkamera for det som framstår som jevnaldrende jenter.

– Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy, i en pressemelding.

Titalls henvendelser

De siste ukene har politiets nettpatrulje mottatt et tiltalls henvendelser i flere kommuner i Trøndelag om saker der trøndere i alderen 14 til 35 år er blitt presset for penger, etter å ha blitt lurt til å vise seksuell aktivitet på webkamera.

Det guttene ikke har visst, er at de egentlig har chattet med organiserte kriminelle. Rett etter at videosamtalen er avsluttet, blir de utsatt for pengekrav, med trusler om at opptak av videoen vil bli delt med alle på deres vennelister i sosiale medier, om de ikke betaler, opplyser Kjønnøy.

Vær varsom

Politiet oppfordrer gutter og menn til å være svært varsomme når de chatter og har videosamtaler med personer de ikke har møtt i det virkelige liv. Ofte starter det med en oppfordring til å gå over i privat chat, eller bytte plattform.

– Dette er organiserte kriminelle som fremstår svært troverdige, helt til videosamtalen er over og pengekravet kommer. Ettersom vi daglig oppdager nye saker i Trøndelag, ønsker vi å advare mot dette. Ikke la deg lure, sier Anita Kjønnøy.

 

[annonse]
Viktig å ta kontakt

Det er også viktig å ta kontakt med politiet hvis du har blitt utsatt for seksuell utpressing på nett, og å snakke med noen du stoler på. Den som er utsatt for dette har ikke gjort noe galt eller ulovlig. Selv om det føles skambelagt, er det viktig å ikke sitte alene med dette.

– Politiet ser alvorlig på dette, fordi det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse. Politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat og etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politi, sier Anita Kjønnøy. 

 

Forebyggende råd

Politiet har følgende forebyggende råd:

  • Ha et bevisst forhold til hva du deler
  • Vurder å skjule vennelistene dine på sosiale medier
  • Å ha en lukket profil gjør det vanskeligere for kriminelle
  • Vær varsom om noen du ikke kjenner tar direktekontakt eller vil ha deg på en privat chat
Om du er utsatt: 

  • Bryt kontakten og ikke betal, det vil komme nye krav
  • Snakk med en voksen og få hjelp
  • Anmeld saken til politiet 
Nettpatruljen i Trøndelag kan kontaktes på chat: www.facebook.com/polititrondelag

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.