US National Guard inntar Flatanger

100 soldater fra US National Guard i Minnesota kommer søndag til Flatanger i regi av Heimevernet. I fire dager skal de lære om kysten, krigshistoren og om å overleve på sjøen og i fjellet.

Inkludert norske heimevernsoldater blir det 115 soldater som skal ha leir ved Flatanger Camping på Ribsskogen.

– Vi har hatt utveksling om vinteren mellom US National Guard og Heimevernet siden 1974. Dette er andre gang med utveksling på sommeren, sier kaptein Kyrre Kraft i HV 12.

Han forteller at utvekslingen er et bidrag til å holde relasjonene mellom Minnesota og Norge vedlike.

– Mange nordmenn utvandret til Minnesota, og det kommer folk med norskklingende navn som Olsen og Strom, sier Kyrre Kraft.

Amerikanske soldater under sommerutvekslinga for to år siden. Nå kommer de til Flatanger. (Foto: Rune Haarstad, HV 12)

Gladsøyfjorden pekte seg ut

For to år siden ble sommerleiren ikke helt optimal, og Heimevernet har derfor vært på jakt etter et nytt sted. De ønsket seg et mer rolig farvann, og samtidig ha mulighet til fjellturer.

– Hvorfor valgte dere Flatanger?
– Beliggenheten. Vi ser at Gladsøyfjorden er bedre skjermet for vær og vind, samtidig som vi får kystnatur og muligheter for spektakulære fjellmarsjer.

Heimevernet ønsket seg et mer rolig farvann, med fjell i nærheten. Valget falt på Gladsøyfjorden og Flatanger Camping. Teltleiren blir til høyre i nedre del av bildet.

Kraft sier at de amerikanske soldatene også skal få et kulturelt utbytte. De skal få lære om hvor viktig kysten og havbruksnæringa er for Norge, og de skal få lære om krigshistorien gjennom et besøk på Utvorda kystfort.

Troll tema

Ellers blir norske troll tema under oppholdet. Kyrre Kraft forteller at amerikanerne er veldig interesserte i alt som har med troll å gjøre. Og fjellformasjonene Brandsmotrollet og Jutulen er allerede plottet inn.

– Vi kommer til å inkludere Brandsmotrollet og Jutulen i sikkerhetsbriefingen, sier Kyrre Kraft med et glimt i øyet.

Hele oppholdet i Norge er på to uker, og soldatene ankommer Værnes fredag. De skal innom Stiklestad på vei til Flatanger, for å lære om hvordan vikingene levde. Søndag ankommer de Flatanger Camping, og de skal være der fram til torsdag.

I løpet av de dagene skal de ha en dag med fjellmarsj opp på Skorstadklompen og Taklifjellet, med rappellering ned mot Stamnesvatnet. De skal ha en dag med fisking og tilbereding av mat fra havet, og de skal ha en dag på sjøen med Bjørøyas ribb. Da skal de blant annet besøke kystfortet på Utvorda.

Amerikanske soldater under sommerutveksling for to år siden. (Foto: Rune Haarstad, HV 12)

Ingen skyteøvelser

Det blir ingen skyteøvelser eller trening med våpen under oppholdet i Flatanger. Norske våpen og skytetrening er tema senere under oppholdet i Trøndelag. I Flatanger skal de lære å overleve i naturen.

– Men noe besøk av øverstkommanderende, president Donald Trump, kan vi kanskje ikke regne med?
– Nei, Donald Trump kommer ikke, sier Kyrre Kraft.

Samtidig som de 100 soldatene fra Nasjonalgarden lander på Værnes, drar 100 norske HV-soldater fra innsatsstyrken og HV-ungdommer med samme fly tilbake til USA på et tilsvarende besøk i Minnesota.

Utveksling annethvert år

Framover vil det bli årlige utvekslinger mellom HV 12 og Nasjonalgarden, med vinterutveksling og sommerutveksling annethvert år. Hvis oppholdet i Flatanger blir vellykket, kan det bli et nytt opphold om to år.

Heimevernet og Nasjonalgarden skal ha base på Flatanger Camping, men for å få plass til alle teltene som kreves for 115 soldater, er ei nyslått eng tatt i bruk.