Unik orkesterfortelling til Flatanger

Torsdag er det duket for noe så sjeldent som en orkesterfortelling i Flatangerhallen. Storsatsinga «Æ sa at du sa» har allerede fått rosende omtale.

Forestillingen er en del av den kulturelle skolesekken, men det åpnes denne gangen opp for et større publikum. Billetter selges i døra.

 Musikken har hovedrollen

«Æ sa at du sa» er ei orkesterfortelling for barn og unge. Den framføres av Ambulo Ensemble, som er sammensatt av 20 musikere med tilknytning til fylket.

Sjøl om orkesterfortellinga også bæres fram av to skuespillere, har musikken hovedrollen. Den tegner stemninger og forteller historier. Tormod Tvete Vik har skrevet et nytt verk som er godt å lytte til, som er trygt plassert i den symfoniske kunstmusikktradisjonen samtidig som det er moderne.

Skuespillerne Mari Haugen Smistad og Ståle Kvarme Tørring berører det å være innafor eller utafor, og hva det vil si å være norsk. (Foto: Jan Inge Yri)

– Vil gi elevene noe som er aktuelt

Ståle Kvarme Tørring har utviklet manus i nært samarbeid med Tormod Tvete Vik. Han blir også å se som skuespiller i orkesterfortellinga.

– Vi vil gi elevene i Nord-Trøndelag noe som er aktuelt, som tar utgangspunkt i den nordtrønderske virkeligheten for de som vokser opp, forteller Tormod og Ståle.

Dermed gleder vi oss til  oss ei musikkstund som både er konkret knytta til det å vokse opp nå, og som inviterer til undring og diskusjon om samfunnet vi lever i og de mellommenneskelige verdiene våre.

Barn og unge hører mye på orkestermusikk via film, media og spill. Men de færreste har opplevd hvordan denne musikken er på ekte og hvordan den blir til.

Forestillinga er gratis for de som deltar gjennom den kulturelle skolesekken. For øvrige billetter er prisene høyst overkommelige, og de kan betales med kort i døra.

Se teasere for forestillinga:

Gode kritiker

Stykket hadde urpremiere i Nærøyhallen 1. november. «Gripende, rørende, lærerikt og vakkert. Alt pakket sammen av flinke musikere, dyktige skuespillere og gode manusforfattere. «Æ sa at du sa» ble en stor opplevelse for både store og små,» skrev Namdalsavisa etter forstillingen.

«Æ sa at du sa» er Nord-Trøndelag fylkeskommunes storsatsing i høst. Det skal holdes 51 konserter for til sammen 17.800 elever i fylket. Konsertene fordeler seg på åtte idrettshaller. Bare åtte av de 51 konsertene er åpne for andre enn skoleelever. En av dem er altså konserten i Flatanger torsdag.

– Det er i seg selv sjeldent at det blir skrevet orkestermusikk i Nord-
Trøndelag. Enda sjeldnere er det at det skrives symfonisk musikk
for barn og unge. I tillegg er det sjelden at en nyskrevet musikkverk blir
framført for så mange, sier Anders Skaugen, som leder enheten for
kulturproduksjon i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Det er distriktsmusikerne der, i samarbeid med Turnéteateret i Trøndelag og Den kulturelle skolesekken som står bak produksjonen.