Adam Ondra feiret med venner

- Det er dette som gjør det verdt å klatre, sier Adam Ondra, som tordag endelig klarte å bestige det som nå betegnes som verdens hardeste rute i Hanshallaren i Flatanger.

I flere uker har tsjekkeren Adam Ondra – som rangeres som verdens beste sportsklatrer – jobbet med prosjektet i Hanshallaren. Han boltet ruta i sommer, og har gjort mange forsøk på bestige den før han endelig lyktes torsdag.

Han forteller at det var sterkt å nå toppen. – Det var sterke følelser. Glede og stor lettelse over endelig å ha klart det. All psykologisk press var over, sier Adam Ondra til Flatangernytt.

Vi møtte ham torsdag kveld, og overrakte en flaske musserende vin til kveldens feiring. Så langt hadde teamet feiret med et iskaldt bad i sjøen på Strøm og en is!

Adam Ondra jublet like etter å ha besteget «Change» i Hanshallaren. (Foto: Petr Pavlicek)

Adam Ondra sier at Flatanger etter denne sesongen er i verdensklassen som klatreområde. – Jeg tror flere klatrere i verdenstoppen vil komme hit, sier han.

Verdens hardeste rute
Etter å ha klart å bestige ruta kalt «The Change», er Adam Ondre ikke i tvil om at dette er en 9b+-rute. Det vil si at den per i dag er verdens hardeste rute.

– Jeg var noe i tvil om dette ville bli en 9b+. Men når jeg tenker på hvor mye krefter jeg har lagt inn, og hvor mye lettere andre 9b har vært, gikk jeg for at dette er en 9b+, sier Adam Ondra.

I klatring er det den første klatreren som bestiger en rute, som fastsetter hvilken grad den skal ha. Hvis andre klatrere bestiger ruta senere og er uenig, kan de fastsette en annen grad.

– Er dette den beste opplevelsen du har hatt som klatrer?
– Det er vanseklig å si. Det har vært spesielle øyeblikk, uten at jeg har klatret de hardeste rutene. Men dette står blant toppopplevelsene, og dette er absolutt den hardeste ruta jeg har klatret, sier Adam Ondra.

Adam Ondra like før han når toppen torsdag, i en utrolig krevende rute. (Foto: Petr Pavlicek)

– Da du boltet ruta, trodde du den skulle være mulig å klatre?
– Jeg håpet det. Men etter å ha boltet, visste jeg ikke om det var mulig. Etter noen forsøk, trodde jeg det kunne bli en 9b+, og det ble det.

Ute av form?
Adam Ondra forteller at han har følt seg ute av form de siste dagene. Etter å ha vært i Flatanger i to uker og klatret, er det ikke uvanlig at formkurven går nedover. Klatringa tar på kroppen.

Han har klatret «Change» kanskje 50 ganger i løpet av de siste to ukene og de tre ukene han var i Flatanger i sommer – før han torsdag klarte å nå helt til topps.

Adam Ondra er imponert over granitten i Hanshallaren. Bildet er tatt fra klatringa i sommer. (Foto: Ove Magne Ribsskog)

Om formkurven var på nedadgående, fikk Adam god hjelp av værgudene de siste dagene.

– Sterk vind gjorde at hele ruta ble tørr. De siste ukene har vi slåss mot værforholdene. To vitale områder har vært bløte, men torsdag var de nesten tørre. Ikke 100 prosent, men 90-95 prosent, forteller han.

Filmproduksjon
Et filmteam har fulgt Adam Ondra i flere måneder. De var også til stede og filmet under torsdagens klatring. Øyeblikket der Adam nådde toppen, kommer til å bli høydepunktet i filmen.

– Nå gjenstår den vanskeligste delen, klippinga, sier Petr Pavlicek, fotograf og regissør. Teamet har delvis filmet med fire kamera, og det skal nå klippes sammen til en cirka 70 minutter lang film.

– Flesteparten av opptakene, kanskje 90-95 prosent, er gjort i Norge. Det blir en miks av klatring og natur, sier Pavlicek, som er imponert over Flatanger-naturen og den korte avstanden mellom fjell og hav.

Føler seg hjemme i Flatanger
Adam Ondra og teamet er også svært fornøyde med mottakelsen de har fått i Flatanger.

– Første gang jeg kom hit, merket jeg at dette er et sted jeg kan føle meg hjemme. Det er ganske rart å komme til et sted og lokalbefolkninga ønsker oss velkommen, sier Adam Ondra, som forteller at klatrere ikke er like velkommen overalt i verden.

Adam Ondra er ikke i tvil om at dette er en 9b+.

Han er også begeistret over at Flatanger har fått en egen klatregruppe. Vanligvis er det ingen lokale klatrere på steder med gode klatremuligheter.

– Også der er Flatanger spesiell, sier Adam Ondra, som gjerne stiller opp og bistår klatregruppa med gode råd og instruksjon neste sommer.

Kommer tilbake
For han kommer helt sikkert tilbake. – Nå har jeg ingen nye prosjekt i Flatanger, så jeg kommer til våren for å bolte og senere for å klatre, sier Adam Ondra. Men først skal han til USA og Spania for å klatre.

– Jeg har et prosjekt i Katelonia som jeg jobber med. Det kan bli samme vanskelighetsgrad som «Change», sier Adam.