Verdenseliten trakk folk til festival

Publikum strømmet til Hanshelleren på Strøm for å se tre av verdens beste klatrere i aksjon lørdag. Rundt 250 klatrere og frivillige deltar på Norsk klatrefestival i Flatanger.

Magnus Midtbø måtte kaste skjorta under klatreøkta oppunder taket i Hanshelleren.

I strålende sommervær var det rene folkevandringa oppover til Hanshelleren. De var først og fremst kommet for å se de tre stjernene i aksjon, men nesten over alt hang det folk oppe i fjellsidene.

– Vi har kommet godt i gang, vi har mye fok, fantastisk vær og alt går etter planen, sier festivalsjef Per Arne Hamre.

Deltakerne kommer fra hele verden. Naturlig nok er det flest fra Norge, men det er også deltakere fra Finland, Sverige, Tyskland, Østerike, Armenia, Georgia, Spania og USA. Om lag 50 av de utenlandske klatrerne deltar på et utvekslingsprogram i regi av EU.

Magnus Midtbø var først ute av de tre eliteklatrerne. Han er sju ganger norgesmester i sportsklatring, tidligere juniorverdensmester og rangert som en av de beste i verden.

Det var slettes ikke bare Magnus Midtbø som klatret. Som vi ser hang det folk i fjellveggen nesten overalt.

 

Ikke alle alle klatredestinasjoner kan by på like fin utsikt som Flatanger.

– Det er fint å være tilbake i Flatanger, sier Magnus Midtbø, som har vært i Hanshelleren flere ganger tidligere.

Mange flatangringer og andre hadde tatt turen til Hanshelleren for å bivåne klatring i verdenstoppen.

Han mener at Hanshelleren er helt unik, blant annet fordi den er tørr, har kompakt fjell og masse formasjoner i veggen som gjør det mulig å klatre.

– Om sommeren er det stort sett for varmt i store deler av verden til å klatre Jeg tror Flatanger kan bli en sommerklatrer-destinasjon for hele familien. Det er så mange forskjellige ruter på alle nivå, og det er også noe som er unikt ved stedet, sier Magnus Midtbø.

Dani Andrana liker også helleren svært godt, ikke minst fordi den er tørr og har rett temperatur. – Flatanger er en flott plass, sier Andrana.

Festivalcampen kunne ikke ligget mer sentralt enn mellom fjellene som brukes av fjellklatrerne.

De tre kjente klatrerne holder kurs under festivalen, og folk får mulighet til å slå av en prat og få med seg noen tips. Alle bor på campen som er anlagt på gården til Berit Hestnes og Olav Strøm, og der er det kiosk, sanitæranlegg og alle måltider blir inntatt i en rundvasket plansilo.

Festivalen startet torsdag kveld og varer til onsdag. Lørdag kveld sto festmiddag og St.Hansfeiring på programmet. Norsk klatrerforbund feirer sitt 20-årsjubileum på festivalen, og dette ble markert lørdag kveld.