Regjeringen slapp denne uka nyheten om at det settes av 10 milliarder kroner i et fond til bevaring av fredete og listeførte kirkebygg.
Den siste gruppen omfatter kirker bygd mellom 1650 og 1850, og de er definert som verneverdige med nasjonal verdi. Kirker bygd etter 1850 kan også stå på denne lista.
Vurdert forskjellig
Nå viser det seg at Løvøy kirke, bygd i 1872, er blant kirkene som er listeført.
Men Vik kirke, som sto ferdig året etter og feiret 150-årsjubeilum i fjor, er ikke vurdert som verneverdig.
– Vi stusset på dette. Det er rart at den ene er listeført og den andre ikke. Men vi vet ikke bakgrunnen, sier kirkeverge Magne Bergslid i Midtre Namdal.

Det er Riksantikvaren som skal forvalte det nye fondet, og det blir etablert en egen administrasjon i Trondheim.
Pengene kommer fra verdiene i Opplysningsvesenets fond og bevilgninger over statsbudsjettet – totalt cirka 10 milliarder kroner. Pengene skal gå til bevaring av kulturhistorisk verdifulle kirkebygg.
– Største løft noen gang
– Dette er det største løftet som noen gang har skjedd for kulturminner i Norge. Sammenlignet med andre land har vi få monumentale bygninger, og derfor er kirkene så viktige for oss. sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.
Forskriften om hvordan tilskuddet skal innrettes, er nå ute på høring. Men det er tenkt avsatt inntil 500 millioner kroner årlig de neste 20-30 årene til å sette i stand kulturhistorisk verdifulle kirkebygg.
To kirker utelatt
Det er Riksantikvaren som har satt opp listen over kirker bygd etter 1850 som anses som kulturhistorisk verdifulle.
Magne Bergslid opplyser at det er to eldre kirker i Midtre Namdal som ikke er med på denne lista: Vik kirke i Flatanger og Vemundvik kirke i Namsos, bygd i henholdsvis 1873 og 1875.
– Nå er det ikke sånn at det vil komme massevis av millioner kroner til alle kirkebygg. Det er fortsatt kommunene som har hovedansvaret for kirkene, sier Magne Bergslid.
Men det nye fondet åpner altså for at det kan gis støtte til bevaring, som omfatter istandsetting, sikring og konservering både utendørs og innendørs.
Fredag var det ingen hos Riksantikvaren som kunne svare på hvorfor Vik kirke ikke er listeført, men de lover å komme med et svar over helga.
– Nasjonalt løft
Fondet og bevaringsstrategien ble lansert av regjeringa i Melhus kirke onsdag, med flere statsråder til stede.
– Dagen i dag markerer starten på et nasjonalt løft for å ta vare på kulturarven vår. Bevaringsstrategien er starten på ei historisk satsing og et historisk samarbeid. Regjeringa vil sikre at vi de neste 20–30 åra skal bruke inntil 500 millioner kroner årlig på å sette i stand kirkebygg, sa barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding.
– Kirkene er sentrale i alle norske lokalsamfunn, både som aktive kirker, samlingsplasser og kulturminne. Skal vi bevare denne kulturen, må vi sikre at kirkene ikke forfaller. Med denne strategien sikrer regjeringa at arbeidet med istandsettinga av disse historiske byggene nå blir sett i gang, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Det nye fondet har som hovedformål å bevare kirkebygg. Men i tilknytning til slike prosjekt kan det også gis tilskudd til kunnskaps- og kompetansehevende tiltak, opplevelser og formidling, og engasjement og deltakelse, heter det i forslaget til forskrift.