KRONIKK: Denne er en kronikk som gir uttrykk for artikkelforfatternes synspunkter.
Vi ønsker med dette å sette søkelys på svært mangelfull tilgang til internett i flere grender I Flatanger. Mobilsenderen på Halmøya har blitt utvidet med 5G-signal i år – og enkelte abonnenter i midtre del av kommunen har fått noe bedret signal og tilgang til internett.
Les også:
Telenor vurderer nå at utbyggingen av Halmøysenderen – ofte med kun 30 Mbps hastighet – som tilstrekkelig tilgang til internett for flere grender i Flatanger. NKOM (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) har revidert sine anbefalinger og fra 2022 er kravet 100 Mbps for fiberbaserte anlegg.
Det vil være en fallitterklæring for Flatanger kommune og Telenor å tilby en kapasitet som er under en tredel av kravet fra NKOM. Et 5G-tilbud fra Halmøya kan av og til gi 100 Mbps, men er ofte langt under 30 Mbps på kvelder, i helger og ferier når flere deler samme 5G ressurs.
Hovedargumentet for beboere utenfor sentrum i kommunen er at det ikke er tilfredsstillende med internettilgang og mobildekning kun gjennom 5G. Det må være flere kommunikasjonskanaler tilgjengelig, som for eksempel via fiber i tillegg til 5G. Flatanger kommune bør i samarbeid med DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) legge sterkere vekt på beredskap ved krisesituasjoner i dialog med Telenor. Telenor viser mangel på fokus på beredskap ved trenering av utbygging av fiber til utkantgrender i Flatanger kommune.
Les også:
Vi ser i Flatangernytt at utkanter som Tøttdal i Namsos kommune får tilgang til internett via fiber de neste månedene. Namsos kommune og NTE tar samfunnsansvaret i forhold til beredskap på en mer overbevisende måte sammenlignet med Flatanger kommune og Telenor. I utkanter i Namsos har innbyggerne flere kanaler tilgjengelig i krisesituasjoner – mobil og fiber.
Tilgang til internett i flere grender i Flatanger er under 3 Mbps nedlasting og under 1 Mbps opplasting. Dette er utilstrekkelig for læringsmiljøet ved barne- og ungdomsskoler. Elever ved Flatanger barne- og ungdomsskole fra utkanter i kommunen får et dårligere skoletilbud enn de som bor sentralt. Elevene får begrensninger i innleveringer som skal gjøres ferdig hjemme – kortere video- og lyd-produksjoner – og dermed redusert læring sammenlignet med andre elever. Strømming av undervisningsmateriell er svært begrenset i utkantene.
Situasjonen i Flatanger kommune med mangelfull tilgang til internett, er et uløst problem for rekruttering av unge familier som ønsker å etablere seg utenfor de sentrale delene av kommunen. Tilgang til internett er en viktig del av bolyst!
Med hilsen Sonja og Knut Ekker (besteforeldre og drivere av nettstedet NETi.no)