Kommunen er kjent med at det foregår en del festing i Flatanger der smittevernreglene ikke overholdes. Kari Imsgard og ordfører Olav Jørgen Bjørkås oppfordrer folk til å følge smittevernreglene. (Foto: Ove Magne Ribsskog)

- Unngå festing nå

Skrevet av Hilde Tyldum Stordahl
05.02.2021 19:42 - OPPDATERT 07.02.2021 07:01

Ordfører Olav Jørgen Bjørkås og Kari Imsgard i Flatanger kommune oppfordrer innbyggerne til å unngå festing, og være med å ta i et tak for å bidra til at korona-smitten holder seg borte.

- Mange anser at det er så trygt her i Flatanger med hensyn til smitte. Det er skummelt. Det er mye pendling, og vi har mye samkvem med kommunene rundt oss. Vi er også store på arbeidsinnvandring. Alt dette gjør at risikoen øker, sier Bjørkås.

Han påpeker at det har vært en del fester der smitteverntiltakene ikke er overholdt.

- Dette er farlig, sier han, og legger til at det er eksempler på små kommuner på størrelse med Flatanger der det har vært store utbrudd.

Mer smittsom mutasjon

Foreløpig har vi ikke den engelske mutasjonen av koronaviruset i Namdalen. Denne er mer smittsomt enn det opprinnelige viruset. Det betyr at det nå er viktig å være tålmodige og følge smittevernreglene.

- Vi har hatt møte med kommuneoverlegen, og hun understreker at vi er avhengige av at folk fortsatt overholder smitteverntiltakene, selv om de begynner å bli lei av det, sier Kari Imsgard i Flatanger kommune.

Hun og ordfører Olav Jørgen Bjørkås understreker at alle nå må være med å dra lasset for å holde kommunen så smittefri som mulig.

Eksemplet Ulvik

Ulvik i Hardanger har like mange innbyggere som Flatanger. Der er i øyeblikket halve befolkningen i karantene og hele samfunnet er stengt ned etter utbrudd av den britiske mutasjonen.

[annonse]
Inntil for to uker siden hadde Ulvik bare hatt til sammen en håndfull smittede gjennom pandemien. Denne uka har 68 personer blitt smittet, og det mistenkes at alle har den britiske varianten, der smitten brer seg lettere og fortere. Det er ikke bevist at den gir farligere sykdom.

Bjørkås og Imsgard er opptatt av at vi unngår å komme i samme situasjon som Ulvik er i i dag.

- Nå må vi ta i et tak, alle sammen, sier Imsgard.

Mer smittsomt

Mens det vanlige viruset tilsynelatende kan holdes nede med de tiltakene vi har blitt vant til, er den mer smittsomme versjonen vanskeligere å håndtere.

Det antallet en smittet person smitter videre til, altså R-tallet, kommer lett over 1 for det muterte viruset. Det betyr enkelt sagt at smitten øker. Hvis den muterte versjonen blir dominerende, kan smittebildet derfor fort endre seg, slik det har gjort i blant annet i  Nordre Follo, Halden og Ulvik. Dette gjør det særlig viktig å ha strenge tiltak når denne virusvarianten nå brer seg i landet.

 

Gjeldende smitteregler

Det finnes både anbefalinger og regler. Det første er råd vi bør følge, det andre er regler det er ulovlig å bryte. I tillegg er barn og unge prioritert slik at de har egne regler for fritidsaktiviteter.

Nærmere info finnes på regjeringen.no, helsenorge.no og fhi.no.

Noen av anbefalingene (se på nevnte nettsider for å se unntak og andre spesifiseringer. Det som står her er ikke uttømmende):

  • Vask hendene, hold avstand, hold deg hjemme og test deg om du er syk. 
  • Arrangementer og private sammenkomster bør utsettes eller avlyses.
  • Du bør ikke ha besøk av flere enn 5 gjester i tillegg til de du allerede bor med. 
Noen regler – se resten av reglene på myndighetenes nettsider. 

  • Maks 10 deltakere på privat sammenkomst på offentlig sted i leid eller lånt lokale
  • Maks 10 deltakere på offentlig arrangement, uten fastmonterte seter innendørs.
  • I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.