Siste
Denne oljeklumpen ble funnet tirsdag i Flatanger. (Foto: Marius Olsen)

Norsk råolje har nådd strendene for først gang

For første gang har råolje fra norsk oljeproduksjon nådd norske strender. Miljødirektoratet krever at oljeforurensninga blir fjernet. Oljen har nådd viktige områder for sjøfugl, og hekketida er snart i gang.


– Det er første gang råolje fra petroleumsvirksomheten til havs har nådd norske strender. Dette er en alvorlig hendelse. Vi er bekymret for natur og miljø dersom oljen ikke fjernes raskt, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Som Flatangernytt skrev søndag, har råolje fra et utslipp på Njord A-plattformen nådd strendene i Flatanger og Vikna. Også områdene rundt Frøya er hardt rammet. Oljen er av en spesiell kvalitet som gjør at den klumper seg.

Viktige områder for sjøfugl

Nå roper Miljødirektoratet et varsku. Oljeforurensninga har kommet i viktige områder for sjøfugl hele året. Hekketiden er straks i gang og store mengder sjøfugl overvintrer i områdene.

– Vi er bekymret for oljeforurensningen som har nådd viktige og sårbare områder langs kysten av Trøndelag, og for videre spredning nordover mot Helgeland. Vi er særlig bekymret for at sjøfugl og oter kan bli skadet av oljen, sier Ivar Myklebust.

Dårlige værprognoser

Miljødirektoratet opplyser at værprognosene for de kommende dagene viser vind fra sørvestlig retning. Det kan bidra til ytterligere spredning og påslag av oljeklumper flere steder nordover fra trøndelagskysten.

Langs kysten av Trøndelag og på Helgeland finner vi en rekke naturområder med store naturverdier. Mange av dem har tilknytning til det marine miljøet, som hekkeområder for sjøfugl, strandområder, tareskoger, korallrev, viktige områder for kystsel. 

Kartet viser hvor det er funnet oljeklumper etter utslippet fra Njord A, som er merket med en stjerne ute i havet. (Kart: Miljødirektoratet)

Equinor som ansvarlig forurenser, leder aksjonen i kystsonen for å finne og fjerne oljen som har nådd land langs trøndelagskysten. Kystverkets prøver bekrefter at det er oljen som ble sluppet ut fra Njord, opplyser Miljødirektoratet.

Kystverket, som har ansvaret for statens beredskap mot akutt forurensning, fører tilsyn med oljevernaksjonen.

Statens naturoppsyn (SNO), som er Miljødirektoratets feltapparat, kartlegger forurensningen for å få oversikt over situasjonen i verneområdene.

  Sårbare naturområder i Midt-Norge

  • Mange av verneområder langs kysten er opprettet for å ta vare på det rike naturmangfoldet.
  • Froan, Vest-Vikna, Horta og Horsvær er alle områder av internasjonal betydning. De har status som Ramsarområder, som er viktige våtmarker. Deres betydning som hekkeområde for sjøfugl er en viktig begrunnelse for dette.
  • På Helgeland finner vi også Vegaøyan verdensarvområde, innskrevet på Unescos verdensarvliste, blant annet på grunn av den unike ærfugl- og duntradisjonen.
  • Det finnes også en rekke andre områder som ikke er vernet, men som har viktige naturkvaliteter.
  • Sjøfugl kan bli skadet av oljen Mange av sjøfuglene i Norge er redusert i antall over lang tid. Flere arter er truet av utryddelse.
    (Kilde: Miljødirektoratet)
 

Hva tenker du
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.