Bjørøya og Midt-Norsk Havbruk skal ikke lenger ha samdrift på sine sjølokaliteter. Her fra Eldviktaren i Jøssundfjorden, Bjørøyas lokalitet.

Bjørøya og Midt-Norsk Havbruk avslutter samdrift

Skrevet av Ove Magne Ribsskog
25.01.2021 16:21 - OPPDATERT 26.01.2021 16:18

Bjørøya og Midt-Norsk Havbruk avslutter samdrifta på sine sjølokaliteter. De to oppdrettsselskapene skal fortsette å samarbeide på andre områder.

– Samdriften har fungert veldig bra i alle disse årene. Vi har hatt en fantastisk oppbygging og utvikling i selskapene, i en viktig periode som ikke alle oppdrettsselskap har klart seg gjennom, sier selskapene i en felles uttalelse.

Bjørøya og Midt-Norsk Havbruk velger ulike strategier for produksjonen i sjø, og det oppgis som årsak til av samdrifta avsluttes etter 16 år. Det øvrige tette samarbeidet mellom selskapene fortsetter som før, heter det i en pressemelding.

Lærerikt og innovativt
Selskapene opplyser at de kan se tilbake på en innholdsrik, lærerik og innovativ periode.

Samdriften har tilført selskapene kompetanse, gjort det mulig å dele på utstyr og redusert risiko. Det har vært en viktig del av veksten til begge selskapene, fra de i 2005 hadde noen få konsesjoner til de i dag er betydelige aktører hver for seg.

- Selv om vi nå avslutter samdriften, fortsetter vi det tette og gode samarbeidet på alle de andre områdene, sier daglig leder Per Anton Løfsnæs i Bjørøya.

Selskapene har utviklet seg i forskjellig retning, og gjør nå ulike strategivalg for produksjonen i sjø. Det gjør det naturlig for begge parter å avslutte samdriften.

– Gjennom 16 år har vi lært utrolig mye av hverandre og funnet fram til gode og effektive samarbeidsmodeller for både utstyr og logistikk. Selv om vi nå avslutter samdriften, fortsetter vi det tette og gode samarbeidet på alle de andre områdene, sier de to daglige lederne Per Anton Løfsnæs i Bjørøya og Frank Øren i Midt-Norsk Havbruk.

Fortsetter samarbeidet
Opphøret av samdriftsavtalen påvirker ikke det øvrige, gode samarbeidet mellom de to selskapene.

– Dersom Bjørøya skulle få behov for ekstra avlusingskapasitet, kommer MNH også i framtiden til å bistå på samme måte som i dag, sier Øren, og får umiddelbar respons:

[annonse]
– Og mangler du utstyr eller lokalitet, kan du fortsatt ringe oss, lover Løfsnæs.

Strategiske eierposter
Som et resultat av sitt langvarige samarbeid, har MNH og Bjørøya felles eierskap i flere strategisk viktige virksomheter. Heller ikke dette påvirkes av at samdriften opphører. Bjørøya og MNH har felles eierskap i disse virksomhetene:

  • Salmosea (slakteri)
  • Osan Settefisk (settefisk)
  • Flatanger Settefisk (settefisk)
  • Namdal Rensefisk (rognkjeks)
  • Nordland Rensefisk (rognkjeks)
Bjørøya og MNH har fisk i samdriften i dag. Den siste fisken i samdriften vil først være utslaktet høsten 2022.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.