- Jeg har lyst til å bo i Flatanger. Det er heimen min, sier Anja Helene Tiltnes Ørsnes, som håper på jobb innen havbruksnæringa etter å ha tatt fagbrev i akvakultur.

Anja Helene med fagbrev og framtidstro

Med et rykende ferskt fagbrev i akvakultur, satser Anja Helene Tiltnes Ørsnes (22) på ei framtid i Flatanger.


- Jeg har lyst til å bo i Flatanger. Det er heimen min. Det er her jeg hører til. Jeg kommer ikke til å flytte, sier Anja Helene.

Hun er vokst opp på et gårdsbruk i Båtsvika på Sørnesset, hvor foreldrene nå driver med hester og storfe av rasene skotsk høylandsfe og belted galloway.

Skotsk høylandfe og belted galloway - med det karakteristiske hvite beltet - beiter på Hårnes og Båtsvika hvor Anja Helen og familien driver gård. Mens høylandsfe har horn, er den andre rasen naturlig kollet. (Foto: Anja Helene Tiltnes Ørsnes)

Kjærligheten til gård og dyr gjorde at hun søkte seg til Val landbruksskole. Der tok tok hun vg 1, vg 2 og vg 3 agronom, før hun skjøtet på med et fjerde år med studieforberedende. Da har hun realfagkompetanse for videre studier.

Anja Helene er glad i hester og andre dyr, og både rir og kjører hestene på gården. (Foto: Privat)

På Val fikk hun også innblikk i akvakultur. Sommerjobb hos Mowi og leppefiske med faren Raine, gjorde at interessen økte.

Selv om hun valgte landbruk og ikke akvakultur på Val, er det mulig å bli læring i akvakulturfaget. Det er to veier til fagbrev. Enten må du ha akvakultur fra videregående, eller så kan du ta et lengre læringløp med teoretisk undervisning under veis.

Valgte Bjørøya framfor studier i England
- Jeg søkte på studier i England og på lærlingplass hos Bjørøya. Jeg satt en kveld og fikk både studieplass og læringplass. Men jeg valgte Bjørøya, og det har jeg ikke angret. Jeg har trivdes så godt i jobben, sier Anja Helene.

I Bjørøya startet hun på Kråkholmen, gikk videre til Eldviktaren og avsluttet og tok fagbrevet på Nausttauren, en lokalitet som ligger utenfor Sætervika. Da flyttet hun heim til gården og fikk kort vei til jobb.

- Jeg elsker å være ute i forskjellig vær. Jeg trenger en praktisk jobb, og vil ikke sitte på et kontor, sier Anja Helene.

Anja Helene tok fagbrev hos Bjørøya, og en av arbeidsoppgavene er å se til at rognkjeksa trives i merda. (Foto: Privat)

Hun har lyst til å ta over heimgården, men har flere eldre søsken, så ingen ting er avgjort ennå.

- Det var derfor jeg tok landbruksutdanning. Jeg er glad i gårdsbruk og dyr.

- Hvordan ser du på å bosette det på et lite sted med få ungdommer?
- Det kan bli litt ensomt, men jeg er født i distriktet og vant til å bo sånn. Mange unger lærer seg å finne på ting selv, og hjelpe til heime. Jeg er vant til at det ikke er så mange å dra på besøk til, sier Anja Helene Tiltnes Ørsnes.

Skolen på Hasvåg var for lengst nedlagt da hun startet på skolen. Veien til Jøssund var kommet, og hun startet på Jøssund skole i første klasse. Fra andre klasse gikk hun på Seter skole.
Vara i kommunestyret
- Hva er viktig for deg når du skal bo i Flatanger?
- Jeg er vara i kommunestyret for Senterpartiet. Men vindkraftsaken er slitsom. Jeg går ikke god for partiets syn i den saken, sier hun.

Utbygginga av vindkraftanlegget på Sørmarkfjellet er i full gang, og fjellet ligger ikke langt fra gården i Båtsvika.

- Det er heldigvis et fjell i mellom, men om jeg går ut på gårdsplassen, kan jeg se Sørmarkfjellet.

Hun mener folk visste for lite om konsekvensene da spørsmålet om vindkraftverket ble behandlet.

- Hadde folk visst mer, kunne det blitt et annet utfall. Dette ble noe annet enn folk trodde. Vindturbinene ble også høyere. Nå vet vi mer, men nå er det for sent. Det er en tapt sak, sier Anja Helene.

Hunder, hester, høylandsfe - og laks - er viktige i livet til Anja Helene. (Foto: Privat)
Inkluder grendene
Ellers håper hun det kan bli flere aktivitetstilbud også i grendene. Alt trenger ikke skje på Lauvsnes.

- Vi i utkantene må inkluderes mer, sier 22-åringen, som nå snart er ferdig med 2,5 års lærlingtid.

- Hva tenker du å gjøre etter lærlingtida?
- Jeg vet ikke. Jeg håper på jobb. Jeg trives kjempegodt, og Bjørøya er en fantastisk plass for lærlinger. Jeg har lyst til å jobbe innen havbruk, og jeg trives veldig godt på sjøen.

- Du blir aldri sjøsyk?
- Det har jeg aldri vært, og kommer aldri til å bli, ler Anja Helen Tiltnes Ørsnes.

Sjø, båtliv og fiske har vært en del av oppveksten til Anja Helene Tiltnes Ørsnes, og hun har blant annet drevet leppefiske sammen med faren. (Foto: Privat)

Fire lærlinger i Bjørøya

Bjørøya har for tida fire lærlinger i akvakulturfaget. Totalt opp gjennom tida har Bjørøya hatt 21 lærlinger.

- Vi har også hatt en del praksiskandidater. Dette er ansatte som har tatt kurs for eksamen i akvakultur gjennom opplæringskontoret.  De har avlagt fagprøve når de har hatt nok praksis, sier personal- og organisasjonssjef Solveig Løfsnæs Sivertsen i Bjørøya AS.

Hun forteller at det å ha lærlinger er en god måte å rekruttere på.

- Mange av dem som er lærlinger hos oss, har jobbet her som vikar fra 15-årsalderen. De har da blitt interessert i yrket, og  har søkt seg inn på utdanning og kommer tilbake som lærlinger.

Noen av dem fortsetter som fast ansatt etter at de er ferdig med lærlingtida.