Havbruk er ett av fagområdene hvor unge ledige nå får tilbud om et unikt lærlingeløp fram mot fagbrev. (Arkivfoto) Flatanger får også i år en stor utbetaling fra Havbruksfondet. (Arkivfoto)

Unge ledige får tilbud om å ta fagbrev

Unge ledige inviteres til å delta i en unik satsing, der de kan ta fagbrev i blant annet havbruk gjennom et samarbeid mellom NAV og fylkeskommunen.


Tilbudet går denne uka ut til 5.500 unge ledige i Trøndelag, gjennom en SMS fra NAV.

– Arbeidslivet trenger flere fagarbeidere. Nå går vi sammen og tilbyr et skreddersydd opplæringsløp på veg til et fagbrev, sier direktør Torbjørn Aas i NAV Trøndelag, og direktør for utdanning i Trøndelag fylkeskommune, Vegard Iversen, i en felles pressemelding.

Søker aktuelle deltakere

Sammen med lokale arbeidsgivere søker NAV og fylkeskommunen nå etter aktuelle deltakere.

- Dette er en stor mulighet, spesielt for unge som står uten jobb eller eller skoleplass, sier NAV-direktør Torbjørn Aas. (Foto: NAV)

– Vi er spent på responsen, og håper de som er interessert følger oppfordringen og tar kontakt med oss, sier Aas.

I løpet av mars vil de som melder interesse bli invitert på kick-off rundt om i hele Trøndelag. Her vil de møte lokale arbeidsgivere som trenger fagarbeidere og få høre mer om disse yrkene og arbeidsplassene.

Attraktive fagarbeidere

–  Vår ambisjon er å hjelpe hundrevis av ledige i Trøndelag til å ta fagbrev i bransjer som roper etter fagarbeidskraft, sier Vegard Iversen.

Med et fagbrev blir søkeren attraktiv på arbeidsmarkedet, det sikrer lønn på fagarbeidernivå, og vil gi et kvalitetsstempel på hva lærlingen kan.

Målgruppa er unge over 19 år, som ikke er i jobb eller utdanning, er arbeidsledig eller permittert – eller har ei utdanning som ikke lenger er relevant. Målet er at flere hundre unge arbeidsledige kommer i gang i løpet av 2022. 

– Trøndelag fylkeskommune tar hånd om skolegangen, og ser til at de som deltar når de faglige målene i læreplanene, sier Vegard Iversen, fylkesdirektør for utdanning. (Foto: Trøndelag fylkeskommune)

Bransjer med stort behov

Det er spesielt innafor bygg og anlegg, restaurant - og matfag, industri- og teknologifag, og i blå næring/havbruk det er mangel på fagfolk, og er fagene som det satses på i denne omgang.

– Trøndelag fylkeskommune tar hånd om skolegangen, og ser til at de som deltar når de faglige målene i læreplanene, slik at de får et fullverdig fagbrev. Ettersom kandidatene har ulik skolebakgrunn og arbeidserfaring må det brukes «skreddersøm» under utformingen av hvert enkelt skoleløp, sier Iversen.

– Dette er en stor mulighet, spesielt for unge som står uten jobb og uten skoleplass. I et komprimert opplæringsløp får de sjansen til å få en yrkeskompetanse i bransjer med stort behov for flere ansatte. Så dette er ei satsning som tjener unge utenfor skole og jobb, det tjener lokale arbeidsgivere som trenger flere fagfolk, og det tjener samfunnet som tar i bruk en ubrukt arbeidskraftsressurs, sier NAV-direktøren.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.