Utsiktshytta på Utvordfjellet kan vinne 100.000 kroner hvis den får flest stemmer i NTEs konkurranse om Mitt nærmiljø. (Foto: Beate Ramberg Myren)

Utsiktshytta kan vinne 100.000 kroner

Den nye utsiktshytta på Utvorda er nominert til å vinne 100.000 kroner i NTEs konkurranse Mitt Nærmiljø. - Vi trenger din stemme, sier Beate Ramberg Myren i Utvorda og Sitter Grendelag.

Utsiktshytta på Utvorda er nå ferdig utvendig, men fortsatt trengs det penger til å gjøre den ferdig og bygge helsetrapper slik at den skal bli tilgjengelig for flest mulig.

Den er det eneste prosjektet i Flatanger som er nominert til å vinne en kvart million kroner i NTEs konkurranse Mitt Nærmiljø. Det er folket som avgjør hvem som vinner. 

Stemmegivinga startet fredag og varer til torsdag 4. november kl. 09.00. Da blir vinneren kåret. Foreløpig ligger utsiktshytta på 6.plass. Det er mulig å stemme hver dag. Du kan gå inn og stemme på NTEs side.

- Viktig at mange støtter opp

- Nå er det viktig at hele Flatanger støtter opp om friluftsprosjektet som alle kan nyte godt av. Hvis alle støtter opp, vil prosjektet ferdigstilles i løpet av våren 2022. Planen nå er å samle inn penger slik at vi kan bygge trapper og platter som kan forenkle tilgjengeligheten til Utsiktshytta, sier Beate Ramberg Myren.

Hytta er ferdig utvendig, og nå gjenstår ovn og pipe som må fraktes opp med helikopter.

Utsiktshytta er beregnet å koste 700.000 kroner. I tillegg kommer utgifter til helikopterfrakt.

Leder Beate Ramberg Myren og nestleder Trond Strøm fotografert i sommer da elementer og vinduer til utsiktshytta ble fraktet opp på fjellet med helikopter. (Foto: Kathinca Andersen Hilstad)

- Vi mangler penger til litt inventar og neste del av prosjektet som er trapper, platter og skilter, samt en utsiktskikkert og kompassrose som vil fortelle oss hva du ser utover Folla, sier grendelagslederen.

[annonse]
En drøm

For Utvorda og Sitter grendelag har det å bygge ei utsiktshytte på toppen av Utvordfjellet, vært en drøm gjennom mange år.

- Nå er vi i ferd med å realisere drømmen. Hytta er nesten ferdig finansiert og ble gjort ferdig utvendig i løpet av sommeren. Arbeidet vil fortsette til våren. Den bygges av en lokal snekker og en ivrig dugnadsgjeng, sier Beate Ramberg Myren.

Hun forteller at det er et nært samarbeid med Flatanger kommune, og grendelaget ønsker at barne- og ungdomskolen kan få benytte tilbudet.

- Hytta skal tilrettelegges for småbarnsfamilier da det ikke er alle familier som har råd til en egen hytte. I hytta skal det være vedovn med kokemuligheter, slik at alle kan nyte varme, niste og varm drikke, uansett vær og vind. I hytta skal det være mulighet for overnatting og den skal være åpen for alle, sier Myren.

Formidle krigshistorien

Hytta ligger ikke langt fra Utvorda festning, og like ved hytta er det krigsminner som grendelaget ønsker å ta vare på. 

- Her var det en observasjonspost for tyskerne der de kunne se ytre del av Namdalen. Denne historien ønsker vi å videreformidle til våre etterkommere. Her kan barn og unge boltre seg i fri natur og samtidig lære om vår krigshistorie, sier hun.

Utsikta blir helt magisk fra den nye hytta. (Foto: Beate Ramberg Myren)

Grendelaget ønsker å sette opp et informasjonsskilt ved hytta, og ei kompassrose som informerer om retninger og stedsnavn ut mot Folla.

- Det er veldig viktig at turstien opp til Utsiktshytta blir godt merket med godkjente turskilt og trapper. Turløypa vil bli tilrettelagt for fotturister, men også for folk som kommer sjøveien til Hamnavika. Ved båthavna skal det settes opp et utsiktbilde over turmålet som skal stimulere folk til å ta turen opp til Utsiktshytta, forteller hun.

Grendelaget ønsker at dette skal bli et flott utsiktspunkt, som skal inspirere både stor og små til å tilbringe mer tid i naturen.

Helsetrapper

Hvis Utsiktshytta skulle stikke av med den kvarte millionen fra NTE, skal pengene brukes til å bygge to helsetrapper, en på 300 meter og en på 400 meter, pluss platter og turskilt som skal gjøre det enklere å ta seg fram til hytta.

- Med forenklet ankomst vil flere ta i bruk hytta og åpne for at barn, ungdommer og voksne kan nyte godt av tilbudet. Trappene vil gi en stor helsegevinst, både fysisk og psykisk, sier Beate Ramberg Myren, som forteller at grendelaget også skal selge adventskalender til inntekt for Utsiktshytta.

Nå håper hun at så mange som mulig går inn og stemmer på prosjektet, gjerne hver dag fram til fristen går ut torsdag 4. november klokka 09.00.

 

Korrigering: I første utgave av denne artikkelen skrev vi at Utsikthytta kunne vinne 250.000 kroner. Vi misforsto NTEs annonsering av Mitt Nærmiljø. Det viser seg at hovedgevinsten er 100.000 kroner, men totalpotten som deles ut er på 250.000 kroner. Andre- og tredjeplass får 25.000 kroner og de syv neste lagene får 10.000 kroner hver. I tillegg deles det ut 10.000 kroner gjennom Instagram-kåring og en egen jurypris på 20.000 kroner.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.