Tora Dahle Aagård og bandet Tora er ute med ny singel, og oppdragene står i kø. Bak bassist Isak Seltveit fra Flatanger.

Tora ut i verden

ENDELIG HELG: Tora er ute med ny singel. Nå venter turne i Storbritannia og et nytt travelt år for Tora Dahle Aagård og bandet med sterke røtter i Flatanger.


Tora har fått et stort internasjonalt publikum. Fjoråret var fylt av konserter i inn- og utland, med gode omtaler og økende fanskare. Nå kommer den ny singelen «Desire».

Rocka ny låt
- Jeg er så utrolig glad i denne låta. Den er sexy, røff og ganske så direkte. Jeg ønsket å hente fram mer av mine store helter i denne produksjonen, Michael Jackson, Prince og andre fra 80-tallet, sier Tora.

Hun vil egentlig kalle «Desire» en eksplosjon av ei låt med mange detaljer og ny informasjon bak hver dør.

- Jeg elsker å leke rytmisk med vokalen og tenke nyskapende. Det synes jeg funker bra på denne låta. Ellers er det ei gladlåt. Man skal få selvtillit og man skal le og danse. «Desire» blir nok noe av det mest rocka å høre fra oss på en god stund. Så derfor: Enjoy and I hope you love it! sier Tora Dahle Aagård.
- Helt vanvittig
Det er vel ikke å ta for sterkt i, å si at Tora og bandet fikk sitt nasjonale og internasjonale gjennombrudd etter plateslippet i februar i fjor. Året ble toppet med Royal Albert Hall, Londons storstue, der hun sto på scenen med blant andre Knut Reiersrud og Vidar Busk.

- Royal Albert Hall var magisk, sier Tora.

- Det siste året har vært helt vanvittig. Det har skjedd så mye, og jeg har fortsatt ikke landa helt. Over 40 jobber med bandet rundt omkring i hele Norge. Det meste utsolgt. Plateslipp. Turné med Trygve Skaug. Royal Albert Hall. Og bare generelt mye mer oppmerksomhet rundt musikken og bandet enn noen gang.

Tora kan også krysse av for å ha vært oppvarmingsband for Hellbillies under Notodden Blues Festival. Tora Dahle Aagård jammet med både Jennifer Batten (Michael Jacksons gitarist), Paul Gilbert og Frode Alnæs, og hun ble håndplukket til å hylle Anita Skorgan da hun ble innlemmet i Rockheims Hall of fame.

Tora tror det kan bli vanskelig å leve opp til det året som har gått, men hun er ekstremt klar for å prøve sitt beste.
Fjoråret var tøft
Mens karrieren tok av, har den harde jobbinga også kostet. Tora har reist nesten hver helg, og de dagene hun har hatt «fri», har hun studert fulltid på Westerdals og jobbet med den nye plata. Fjoråret har vært preget av opp- og nedturer, også på det private plan.

- Det har ikke vært noen krise eller store nedturer, men jeg har kjent på at både kropp og psyke har vært nærmest utslitt. Jeg hater å sutre, og klaging er bortkastet tid. Men jeg skal være ærlig og si at jeg har forandret meg og vokst mer enn noen gang dette året, og det har jeg vært helt nødt til, sier Tora.

- Jeg har kjent på at både kropp og psyke har vært nærmest utslitt, sier Tora om det siste året - her fra konserten på Lauvsnes i fjor.

- Å føle at hjernen aldri kobler av, er sikkert noe mange kan kjenne seg igjen i. Utfordringa med den jobben jeg har, er at du ikke har noen slags form for fast arbeidstid. Du kan velge å jobbe 16 timer i døgnet, noe som lønner seg, eller du kan velge å jobbe 8 timer i døgnet, og det tar plutselig dobbelt så lang tid før du når de målene du har satt deg. Derfor blir det 16 timer på meg, forteller Tora.

Tora har en Instagram-konto som er blitt svært populær, med snart 100.000 følgere over hele verden. Det tar mye tid og jobb å holde den oppdatert.

- Der må jeg være aktiv hver dag, og det er ikke så lett og gøy som det ser ut til. Det krever planlegging og det tar vanvittig mye tid. Men nå har jeg snart 100.000 følgere, og i den forbindelse skal jeg arrangere en fest i Oslo. Jeg skal leie lokale og det skal være taler og underholdning. Vanvittig teit og smalt, men litt gøy må man jo ha det. Jeg satser på 50 gjester, forteller hun.

Men framfor alt elsker Tora å stå på scenen med bandet. Det er den beste tida i livet, og derfor vil hun gjøre det så ofte som mulig.
Ny plate
Singelen «Desire» ble sluppet fredag, og kvelden før var Tora i studio hos broder Andreas i Trondheim. Arbeidet med ei ny plate pågår for fullt.

- Den neste plata blir vårt beste produkt noen gang. Jeg har utviklet meg veldig som låtskriver de siste årene, og Andreas er i storform som produsent. Bandet har reist og tilbrakt ekstremt mye tid sammen. Vi er veldig samspilte og på bølgelengde, forteller Tora, som sier at plata blir annerledes på mange måter.

- Jeg har hatt et turbulent år karrieremessig, men også privat. Dette gjør noe med hva man skriver om og hva man ønsker å si. Derfor blir det mer «rolig» musikk enn tidligere, samtidig som det smeller ganske hardt innimellom.

Tora har fått med seg to gjesteartister, men disse blir annonsert litt senere. Men hun røper at de er fantastiske, de er ikke norske – og hun håper at plata skal bli legendarisk.

Fjorårets album, som kom i februar, ble omtalt av Dagbladet som «lovende debut fra ny, kvinnelig gitarhelt». Singelen «Desire» har allerede fått terningkast 4 i Namdalsavisa, som skriver at den er artig og elegant, leken og sensuell.

Den nye plata kommer i mars, og det blir slippkonsert i Kuben i Grong, før bandet tar turen til Storbritannia og turne i april.
Mange britiske fans
Den britiske fansen fikk øynene opp for den unge gitarvirtuosen og flatangringen da Tora i 2018 skrev seg inn i historien som første kvinnelige gitarist som signerte en sponsoravtale med den britiske gitarprodusenten Chapman Guitars.

- Jeg elsker å stå på scenen med bandet mitt, sier Tora, her fra konserten i Lauvsnes samfunnshus etter plateslipp i fjor vår. Fra venstre: Andreas Dahle Aagård, Magnus Galguften, Tora Dahle Aagård, Isak Seltveit og Guri Tranås.

Nå blir det turne med seks spillesteder i England. Turneen starter i Guildford 19. april, går videre til Swindon, Southampton, Brighton, London og Faversham 24. april.

- England blir bra! Jeg har drømt i mange år om å kunne ta med meg bandet ut av Norge for å spille. Jeg er stolt over at vi nå har klart å få det til. Det blir interessant å oppleve publikummet der, og det er lurt å finne ut om vår musikk er interessant utafor Norges grenser, sier Tora, som også går en travel sommer i møte.

Bandet er booket til en rekke store festivaler, som Codstockfestivalen i Henningsvær, Steinkjerfestivalen, bluesfestival i Randers i Danmark, Trandalblues på Møre og Moldejazz.

- At jeg skal få spille på Moldejazz med bandet mitt, er fortsatt litt uvirkelig. Det har selvfølgelig alltid vært en stor drøm, men jeg hadde aldri trodd at det skulle skje, sier hun.

Tora er glad for all støtten fra Flatanger og flatangringene, som følger henne og bandet både på sosiale medier og på konserter. Med seg i bandet har hun bror Andreas Dahle Aagård og Isak Seltveit fra Flatanger, Guri Tranås fra Jøa og Magnus Galguften fra Overhalla.

- Jeg vil bare si takk for all støtten fra Flatanger. Den er utrolig viktig og jeg setter stor pris på det. Nå vet jeg ikke om mine store planer og ambisjoner faktisk skjer, men jeg håper uansett at hjemplassen min vil fortsette å følge med, sende meldinger og støtte oss hele veien, sier Tora.