Beboere ved Flatanger pleie- og omsorgstun får onsdag de første vaksinedosene. (Foto: Magnus Tyldum Ribsskog)

Solidaritet koster

Skrevet av Hilde Tyldum Stordahl
05.01.2021 21:00 - OPPDATERT 13.01.2021 16:02

Onsdag får Flatanger sine første fem doser vaksine. Vi er i gang. Om et par måneder kan de som bor på Pleie- og omsorgstunet være sikret mot smitte, og dermed leve mer som før. Det er derfor vi andre skal vente.

KOMMENTAR: Dette er en kommentarartikkel. Den gir uttrykk for artikkelforfatterens syn. Flatangernytt ønsker en åpen debatt og du kan sende inn ditt debattinnlegg til [email protected] 

Alle små og store kommuner i landet får sine doser utkjørt etter et sinnrikt system, med biler som skal kjøre milevis land og strand for å få til rettferdig fordeling. Og da tar det litt tid før mange er vaksinert. Det hadde vært mye kjappere med et raid i Oslo og Bergen der vi hadde pøst ut titusenvis av vaksinedoser. Det hadde gått fort, tallene hadde vært mye bedre, og de som er utålmodige fordi vi bare har vaksinert noen få tusen, hadde vært stille.

For godt til å være sant

Vi som bor i en av de mest avsidesliggende kommunene bør vær glade for at regjeringen går for en solidarisk modell. For det er nesten for godt til å være sant. Det norske samfunnet koster på oss utkjøring av et fint, lite vaksineglass en gang i uka. Så kan vi vaksinere fem-seks personer hver uke. Og våre lokale folk har opprettholdt prioriteringen av de som trenger det mest. Helsepersonellet må vente noen uker til, og de eldste kan snart få puste litt lettere og se litt flere kjente fjes i hverdagen. Det har de fortjent.

Noen kommuner som har vært hardt rammet, syns de skulle fått en større andel. Som helse og omsorgsminister Bent Høie (H) sa på Dagsrevyen i dag: - Vi vet ikke hvor det blir behov i morgen.

Derfor gir det mening å vaksinere likt over hele landet.

Noen nasjonale politikere har kritisert regjeringen for at vi ikke skaffer oss flere doser fra der ute i verden. Der alle produsentene snart er i gang med å kjøre ut vaksiner i alle retninger. Mange norske politikere vil at vi i Norge skal ha først og mest. Det skulle bli en minister fra Høyre som skulle argumentere for at vi er med i en solidarisk innkjøpsavtale sammen med EU. Og at vi ikke kan gå ut og kjøpe mer på egen hånd.

Vi må vente på tur

Når verden står i brann, er det bra at Flatanger og alle andre får sine små ukentlige doser og gir dem til de som trenger det mest.  Og at vi klarer å godta at solidaritet på ekte kan vi ikke betale oss ut av. Nå må vi rett og slett være ordentlig rettferdige og vente på tur. Når alle land trenger vaksiner og mange rike land har sikret seg tre ganger flere doser enn det vi trenger, er det ugreit når noen hever stemmen og krever mer. Det betyr rett å slett at de vil prøve å snike i køen. Og den lange køen står vi uansett først i.

Pandemien er ikke over før hele verden er vaksinert. Vi må håpe politikere som vanligvis er glade i begrepet solidaritet, ikke mister det av synet i iveren etter å sikre egen befolkning. Det hørtes nemlig sånn ut i de politiske debattene i dag. I denne saken er vi nemlig i samme båt helt på ekte. Så vi må tette hele båten før vi er trygge. Og da er det ikke bare vi som har lommeboka stappfull som skal få lappesaker. Da må vi dele med dem som ikke har lommebok i det hele tatt.

LES MER: Vaksinerer på sykeheimen først

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.