Elevene samlet søppel og tok jordprøver for å sjekke nivået av mikroplast. (Foto: Helge Staven)

Olav Duun-elever på strandrydding

To klasser fra Olav Duun videregående har i to dager ryddet strender i Flatanger. De har også tatt jordprøver for å sjekke innholdet av mikroplast på strendene.

- Det er kjempeartig at de har lyst til å hjelpe til med å rydde strender i Flatanger. De har stått på og vært flinke til å samle søppel, sier ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

For andre år på rad har Olav Duun videregående skole valgt å bruke tid på strandrydding i Flatanger.

I år er det to førsteklasser med til sammen 44 elever på studiespesialisering som har vært på et to-dagers besøk, sammen med fire kontaktlærere og en naturfagslærer.

Passer med fagplanene

- Dette passer veldig godt med fagplanene i naturfag og geografi. Hydrogenkarboner og plastforsøpling er en stor del av pensum i naturfag, sier lektor Heidi Gunilla Tingvold ved Olav Duun, som har koordinert opplegget.

Hun forteller at eleven før de dro på tur, tok prøver rundt kunstgressbanen i Kleppen for å undersøke nivået av mikroplast.

- I Flatanger tar vi jordprøver helt nede i fjæra og opptil 80 meter fra fjæra, for å se om mengden mikroplast avtar - eller om det finnes i det hele tatt, sier Tingvold.

Elevene skal se på hvilke typer søppel de finner, og prøve å identifisere hvor det kommer fra. De skal også registrere mengde.

Skoleklassene fra Olav Duun videregående samlet inn mye søppel på vestsida av Kvernøya. (Foto: Olav Jørgen Bjørkås)

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Mye søppel

Onsdag ble elevene kjørt med rib ut til Haldorholmen nord på Kvernøya, der de plukket om lag 40-50 sekker søppel fra holmen og på vestsida av Kvernøya. Torsdag ble det ryddet på Løvøya og på utsida av Halmøya.

I Flatanger har det vært strandrydding hvert år de siste ti årene. Jobben har vært gjort av Salmar, Bjørøya og Mowi - oppdrettsselskapene som har aktivitet i kommunen.

Helge Staven i Salmar var initiativtaker til ryddinga, og han var med elevene som kjentmann onsdag. 

- Ungdommene gjør en kjempejobb, sier han.

Det meste av Flatanger er ryddet tidligere, men det finns ennå viker og områder hvor det ligger søppel. Staven sier at arbeidet har gitt resultater, samtidig som det kastes mindre plast på havet.

- Det er slutt på at fraktebåter og andre dumper avfall fra hekken, og oppdrettsnæringa er også blitt bevisst på ikke å kaste ting. Holdningene har endret seg, sier han.

Lenger sør på Fosenhalvøya har det også blitt ryddet mye søppel, noe som gjør at mindre flytter seg nordover når storfloa løfter på tanget.

- Vi ser at det som kommer nå, er vannflasker og lettplast. Det kommer ikke mye tau og trålposer.

Selv om det er blitt mindre av denne typen avfall, fant elevene en del tau og trålposer på Kvernøya. (Foto: Helge Staven)

Konteinere satt ut

I tillegg til oppdrettsnæringa, har også mange frivillige gjort en stor innsats med å rydde strender. Kommunen satte i sommer ut konteinere for å ta imot søppel, og fortsatt er det mulig å kaste søppel fra strandrydding i konteinere på Kvaløyseter og Nordstraumen.

- Konteinerne vi satte ut på Hasvåg og den første på Kvaløyseter, ble fulle med en gang. Noen har vært veldig flinke til å plukke søppel, men jeg tror at dugnadsånden kunne vært enda bedre. Når folk drar ut med båt, er det lett å ta med en søppelsekk og plukke litt der de går i land, sier ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

Flatanger kommune har satt av 80.000 kroner til strandrydding i år, men har ikke lyktes med å få statlig finansiering.

- Vi ligger langt foran andre kommuner. De som har fått penger, har hatt som mål å rydde 40 prosent av strendene i løpet av tre år.  Vi har ryddet 100 prosent de siste ti årene, sier Bjørkås.

Elevene ved Olav Duun videregående overnattet på montessoriskolen på Vik, og turen ble dermed også en bli kjent-tur for 1.klassingene.

Søppelryddinga har flere funksjoner - den er også elevenes alternative bidrag til Operasjon Dagsverk. Kommunen betaler dem litt for jobben - og pengene går til Lene Maria for rent vann.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.