Namdalspride mottok frivillighetsprisen for 2020. Fra venstre Eivor Hagerup, Sofia Ekker, Ida Uldal Gansmo, som alle sitter i styret i Namdalspride (i tillegg er også Petter Normann Dille med i styret) og hovedutvalgsleder for kultur, May Britt Lagesen. Foto: Mona Jønvik Andersson

Namdalspride vant pris

Skrevet av Hilde Tyldum Stordahl
10.06.2021 20:47 - OPPDATERT 10.06.2021 21:12

Namdalspride fikk fylkeskommunens frivillighetspris for 2020.

-  Namdalspride representerer, synliggjør og bevisstgjør oss på et ønske og behov for et mer åpent og inkluderende samfunn, forteller hovedutvalgsleder for kultur, May Britt Lagesen.

Namdalspride ble første gang arrangert i Namsos i 2019 da 2000 mennesker gikk i tog gjennom byen. Hovedutvalgsleder for kultur, May Britt Lagesen, delte ut fylkeskommunens frivillighetspris til Namdalspride for arbeidet de gjør for å at Namdalen skal være et trygt sted for alle mennesker uansett seksuell legning og kjønnsidentitet.

- Fantastisk

Det var en stolt gjeng som mottok prisen.

 - Dette er helt fantastisk! Det er veldig godt å bli lagt merke til, og selvfølgelig veldig overraskende. Dette er en skikkelig motivasjonsboost. Det er gøy å bli satt pris på for det vi gjør, for det er jo en viktig sak, sier de. Styret i Namdalspride består av Ida Gansmo G. Uldal, Petter Normann Dille, Eivor Hagerup og Sofia Ekker.

Bekjemper fordommer

Trøndelag fylkeskommune sier i begrunnelsen at fylkeskommunen er opptatt av å forebygge utenforskap, skape rom for debatt og å gi et språk til det som av mange oppfattes som annerledeshet.

- På den måten kan man bekjempe fordommer og skape aksept for at kjærligheten kommer i flere varianter enn den tradisjonelle heterofile kjærligheten. Dette arbeidet har Namdalspride startet på.  

Namdalspride ble for første gang arrangert i 2019. Det var det første arrangementet i Namdalen som hyllet mangfold og normaliserte hva det å være skeiv er, gjennom kunnskap og folkefest. Arrangementskomiteen trodde det skulle komme et par hundre stykker for å gå i pride-tog, men det kom omtrent 2000 fra ulike lag og foreninger i regionen.

- Homofili er ikke et storbyfenomen

-  Dette viser at arrangementskomiteen virkelig har klart å folkeliggjøre og skape engasjement om et tema som, fremdeles for mange, framstår som vanskelig å snakke om eller tar avstand fra.  Homofili er ikke et storbyfenomen, derfor er Namdalspride så viktig, sier Lagesen.

Den første Pridefestivalen ble arrangert gjennom flere dager og med mange ulike arrangement. Festivalen hadde et spesielt fokus på barn og unge.

[annonse]
I 2020 måtte gjengen bak Namdalspride tenke nytt grunnet koronasituasjonen og da arrangerte de blant annet regnbuegudstjeneste i Namsos kirke som ble sendt på NRK P1 i september.

Frivillighetsprisen består av et diplom og 25.000 kroner.

 

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.