Når ungene må si fra

Skrevet av Leder
22.03.2021 20:53 - OPPDATERT 22.03.2021 21:06

Torsdag i forrige uke måtte ordfører og kommuneledelse stå skolerett for elevene på mellomtrinnet ved Lauvsnes skole. Det skulle vært unødvendig.

 

LEDER: Dette er en leder som gir uttrykk for avisas syn.

 

Elevene i femte, sjette og sjuende klasse var lei av å ha en grusplass som eneste lekeplass, med en enslig smashball som eneste lekeapparat.

En av elevene fikk en god idé. De kunne lage en demonstrasjon, og på den måten si ifra til kommunen at de var lei av å vente.

Dermed satte elevene i gang. De ringte politikontakten for å spørre om lov til å demonstrere. De sjekket at ordfører og rådmann var på plass den dagen de hadde planlagt å besøke dem. Og de ringte Flatangernytt slik at demonstrasjonen kunne bli kjent for alle.

Elevenes initiativ er forbilledlig, og et skoleeksempel på hvordan innbyggere i en kommune kan gå fram for å få fram sitt syn. I tillegg lærte de mye om organisering, om hvordan samfunnet rundt dem fungerer - og de brukt sine kreative evener da de lagde slagord, plakater og bannere.

Så vidt vi vet ble den første planen for uteområdet ved Lauvsnes skole laget så tidlig som i 2008. Da var de fleste av dagens elever på mellomtrinnet ennå ikke født.

Siden har skolen måtte avgi areal til utbygging av barnehagen. Den siste, store utbyggingen var ferdig for snart to år siden. Da forsvant mye av uteområdet til elevene. Gapahuk og lekestativ ble revet. Men det kom ikke noe i stedet.

[annonse]
Ekstra ille ble det da koronaen gjorde at elevene måtte holde seg i egne kohorter. Da fikk elevene på mellomtrinnet ikke lov til å bruke lekeapparater som tilhørte småtrinnet. De fikk heller ikke gå over på ungdomsskole-sida, der det står lekeapparater.

Ordføreren forklarte elevene under demonstrasjonen torsdag, at det finnes penger, men at det tar tid å lage en plan. Han kunne ikke love at noe vil skje dette skoleåret.

Kommunestyret vedtok før jul å sette av 250 000 kroner til en masterplan for uteområdet på skolen og barnehagen. Nå er et arkitektkontor engasjert, og forrige tirsdag ble elevene invitert med på workshop. For øvrig den siste i en lang rekke.

Det har vært flere innspillsrunder tidligere, uten at noe har skjedd. Vi skjønner godt at ungene er utålmodige.

Det handler om respekt for at elevene skal ha et godt læringsmiljø og et godt uteområde. Det å vente flere år med å reparere ødelagte uteområder, står til stryk. 

Elevene bør få applaus for sitt initiativ og ros for å benytte sine demokratiske rettigheter. 

Demonstrasjonen skulle vært unødvendig.

Uteområdet skulle vært fikset for lenge siden!

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.