Flatangers kaptein Øystein Sexe Olsen spilte med regnbuefarget kapteinsbind også i fjor. Nå skal begge kapteinene på Flatanger og Namsos gjøre det samme i Kleppen 16. mai. (Arkivfoto: Kristian Dahle Klocke)

Ja til mangfold, nei til homofobi og rasisme!

Fotballgruppene i Namsos og Flatanger IL går ut med et felles opprop mot homofobi og rasisme før kampen i Kleppen 16. mai:

 

DEBATT:
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for artikkelforfatternes synspunkter:

 

Flatanger IL Fotball og Namsos IL Fotball har valgt å ta i bruk regnbuefarget kapteinsbind.  Det er et valg som forplikter. Ved innføring av dette bindet – velger vi å si NEI til rasisme, NEI til homofobi, og NEI til diskriminering med bakgrunn i seksuell legning, etnisitet og tro.

 «Nordmenn er trøndere, innvandrere, tror på Gud og Allah og liker Grieg og Kygo. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre»

Kong Haralds ord i Slottsparken i 2016 har rørt folk verden over. Vår kjære konge ble hyllet for dette budskapet, som er like aktuelt i dag.

I år er det 50 år siden paragraf 213 i Straffeloven ble opphevet, den såkalte «homoparagrafen». Frem til da kunne man risikere ett års fengsel for sex mellom menn – og tilsvarende lov i Danmark ble opphevet i 1932.  Frem til 1842 risikerte man dødsstraff for kjærlighet mellom menn i Norge.

I dag er det 8 land som fortsatt har dødsstraff nedfelt i lovverket. Senest i januar i år ble to homofile unge menn henrettet i Teheran bare fordi de var glade i hverandre, ifølge Amnesty International.

I 1976 ble Saihou Sarr fra Gambia den første mørkhudede spilleren i norsk toppfotball, og bidro til at Mjøndalen kom på andreplass i eliteserien. Han ble utsatt for rasisme fra motstandere, og da en motstander ropte «jævla svarting» tok Mjøndalens Brede Skistad ham i forsvar. Dommeren ga Skistad gult kort, mens synderen slapp unna!

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
I dag ser vi fargede spillere på alle nivå, og i nesten alle klubber. Likevel vet vi at fordommer eksisterer, og vi må aldri slutte å kjempe for likestilling, og mot fordommer. Dessverre er tendensene til rasisme økende, spesielt sør og øst i Europa.

Vi har valgt et kapteinsbind for alle! Et som viser stolthet for de som er på banen – og for de som ikke er det. Det finnes folk over hele verden som blir angrepet på grunn av reell eller antatt seksuell orientering og kjønnsidentitet. Pride står sterkt, og utfordrer lovgivning og holdninger.

Gjennom bruk av det regnbuefargede kapteinsbindet, vil Namsos IL Fotball og Flatanger IL Fotball vise symbolet på at vi ønsker å bidra til å skape et mer inkluderende og trygt miljø for alle. Vi ønsker sammen med resten av fotballfamilien å skape «et varmere samfunn».

Det burde ikke være noen «big deal» å komme ut av skapet i 2022, likevel er det få som gjør det, spesielt innen herrefotballen. Samtidig er det vanskelig å ta valget om å stå frem, og ikke minst gjennomføre det – og vi har respekt for at dette er en vanskelig prosess for den enkelte.

Uansett om du er åpen eller ikke, vil vi vise at du blir sett – ved å bruke et regnbuefarget kapteinsbind. Bindet skaper synlighet, og vi vil gjøre vår del for å bekjempe fordommer og bidra til mangfold og likestilling. Vi vet også at det å bli sett og inkludert har positiv effekt for den enkeltes psykiske helse.

Vår egen fotballpresident, Lise Klaveness, lever selv i et likekjønnet forhold. Hun leverte en kraftfull tale i Dubai på vegne av NFF, kritikk mot at Qatar fikk tildelt fotball-VM – og det i et land der hun hadde risikert straffeforfølgelse for sin legning!

Snart feirer vi vår nasjonaldag. Men 17.mai er også den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi. Siden 2005 har dagen blitt markert ved å sette fokus på lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter og situasjon verden rundt.

16. mai – dagen før dagen, er den store festdagen for norsk fotball. Lokaloppgjøret i Kleppen er en fin anledning til å markere at fotballen er for alle!

Når Namsos IL og Flatanger IL møtes i Kleppen 16. mai, vil begge lag gjøre en felles markering mot homofobi og rasisme i fotballen og samfunnet for øvrig.

Fotball for alle, flest mulig og lengst mulig! Ha en flott feiring av nasjonaldagen.

 

Sportslig hilsen

Spillere og lagledere i Namsos IL Fotball  og Flatanger IL Fotball

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.