Turid Kjendlie inviterer til en trivelig stund i Frivilligsentralen søndag, der det blir lesing av to skjønnlitterære tekster og samtale om lytternes opplevelse av tekstene etterpå.

Inviterer til et puste­rom uten forpliktelser

Søndag kan folk få et litterært pusterom - helt uten forpliktelser.

Enkelt forklart skal Turid Kjendlie lese en novelle og et dikt. Etterpå kan folk som ønsker det, sette ord på de tenker og føler etter å ha hørt tekstene.

- Det er ingen krav til å delta. Det er bare å møte opp, sier Turid Kjendlie, Flatangers første leseambassadør og i denne sammenheng leseleder i "Shared reading".

Nytt konsept

- Dette er et nytt konsept i Norge, og fylkeskommunen har fått midler til å sette i gang. Trøndelag er langt framme, sier Turid Kjendlie.

Selv har hun vært på kurs for å lære konseptet, som går ut på å lese på en annen måte enn vanlig - saktere og mer reflektert.

Ingen vet hvilke tekster hun skal lese, eller av hvilken forfatter. Dermed kan lytterne heller ikke relatere det til det de måtte vite på forhånd om forfatteren eller hans eller hennes øvrige litterære produksjon.

- Teksten kan bety noe ulikt for hver person, sier Turid Kjendlie.

- Det er altså ikke snakk om tekstanalyse?
- Nei, overhodet ikke. Folk trenger ingen forkunnskaper, og det er en fordel om de ikke vet hvem som har skrevet teksten, sier hun.

Spa for hjernen

[annonse]
Søndag er verdensdagen for psykisk helse. Et av målene med prosjektet er å fremme den mentale helsa. "Shared reading" blir i noen sammenhenger kalt "Spa for hjernen".

Det blir to litterære pusterom søndag på Frivilligsentralen i Miljøbygget på Lauvsnes. Folk kan velge når de vil møte opp. Det serveres også kaffe og kake.

"Litterært pusterom" er et samarbeid mellom Frivilligsentralen og kulturetaten i Flatanger kommune, og vil bli arrangert en gang per måned framover.

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.