I flytsonen

Jeg elsker å flyte! I ordets absolutte, konkrete betydning. Det blir liksom ikke skikkelig sommerfølelse før innsjøen (les: helst Mjøsa), er varm nok til at jeg kan bikke meg bakover, legge meg godt tilbake på ryggen og bare flyte. Flyte - og kjenne den gode, mjuke lyden av vann som surkler rundt øra. Kjenne rytmen av hjerteslagene mine. Føle på lettheten i flytinga. Da er jeg i flytsonen.

 

FN-SPALTIST: Dette er et innlegg fra en av vår faste spaltister. Innlegget gir uttrykk for spaltistens meninger.

 

Et blikk opp – himmelen skal helst være knallblå med spredte innslag av noen få godværsskyer. Sola skal smile, men ikke steke. Dagen skal være skikkelig i gang. Nytter ikke med flyting på mårraskvisten, må vite. Det kan være kveld også – men aller helst bør den perfekte flytinga skje på ettermiddagstid. For det er med flyting som agurknytt, «timing is everything». Nytter ikke med agurknytt rett før valget eller midt i verste koronaepidemien, men nå i juli da er det agurknytt, og for mitt vedkommende flyting, som gjelder …

Det høres antagelig nokså sært ut å elske flyting, men det gjelder bare dem som ikke har kjent den gode følelsen av å flyte. Kan hende er det for andres vedkommende mer aktuelt å tenke på flyt i mer overført betydning, og det er jo slettes ikke å forakte det heller. Tenk på noe du liker skikkelig godt. Du liker det så godt at du ikke trenger å tenke når du holder på med det. Henda og huet jobber sjøl. For noen er det bak to raske strikkepinner flyten skjer, for andre med mekking, atter andre når de gamer seg inn i en fiktiv verden.

Det er skikkelig godt å komme i flyt. Såpass godt at merkenavnet selger. Norges nest største AutoPASS-utsteder heter Flyt AS.  Det finnes også et Flyt forlag, Flyt Solutions som leier ut el-sparkesykler og til og med klær kategorisert som Flyt. For meg er alle disse merkevarenavnene revnende likegyldige. Jeg får ikke flytfølelsen av verken å passere bommer eller unngå det. Heller ikke av å kjøre, se på eller unngå å bli nedkjørt av elsparkesykler, eller av et forlag som vil fortelle meg om seilsportens gleder. Jeg kan heller ikke forestille meg at å kjøpe klær merket Flyt ville gi noen særlig oppdrift. Men det er åpenbart at navnet er godt. Flyt gir gode assosiasjoner.

Ordet flyt betyr jo rett og slett at noe flyter jevnt og lett, og i overført betydning sier vi at en er i flytsonen når en er skikkelig oppslukt av noe. Det er til og med en egen flytsone-teori utarbeidet av psykologen Mihály Csíkszentmihályis. Teorien sier at å være i flytsonen gir en indre styrke til utholdenhet, problemløsning og kreativ utvikling av nye problemstillinger, og at en i en slik tilstand er skikkelig motivert. Den sier også at det å ha gode ferdigheter innenfor et område, gjør at en tåler og ønsker seg større utfordringer. Blir utfordringene for små, kjeder en seg. I motsatt fall, vil det å ha for dårlige ferdigheter gjøre at en blir stressa og usikker. Det er derfor det er så viktig å komme seg i den berømmelige flytsona. Da kan en prestere optimalt og føle seg vel. Slik Kristiansunds fotballhelter følte det da de på tidligsommeren slo Odd 2-0 og VG skrev at de var «ustoppelige» og hadde «eliteseriens gjerrigste forsvar» som klarte å «holde det tett bakover». For mange er nok idretten en flott arena til å kjenne seg i flyt, men flytsona kan en finne i alskens aktiviteter.

Det er viktig at hver enkelt finner denne flytsona, men kanskje må vi også hjelpe hverandre litt med det? Anerkjenne at det er høyst ulike ting som gjør at en kjenner flyt, at vi har ulike terskler på hva som er passende utfordringer og definitivt ulike grenser på hva som gjør oss stressa. For eget vedkommende venter jeg nå på finvær og flyting igjen, men enn så lenge koser jeg i feriemodus- da er i alle fall jeg i flytsona!

God sommer!

[annonse]
 

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Flyt_(selskap)

https://flyt.no/

https://www.flyt.bike/

https://lillemartine.no/junior.html

https://naob.no/ordbok/flyt

https://ndla.no/nb/subject:1:56ea35da-73d9-431f-a451-19f24f564f59/topic:1:7b85f47a-e6ee-4e10-93f0-6dcbb8fe88cc/topic:1:61d57775-88c9-4d8f-b49f-bfe85ff652d0/resource:01a8241d-a25a-49c0-8063-f40ceabf9973

https://www.vg.no/sport/fotball/i/qAGJWE/kristiansund-til-topps-i-eliteserien-vi-er-i-flytsonen