Det magiske bildet av Storfjellet og Jupiter ble tatt søndag. (Foto: Fredrik Staven)

Fredrik fotograferte "Stairway to Jupiter"

Slik har du neppe sett den lyssatte stien opp til Storfjellet før. Fredrik Staven fanget den med Jupiter i enden, og kaller bildet "Stairway to Jupiter".

Blinkskuddet ble tatt søndag fra Eian. - Det blir litt mindre lysforstyrrelser om du beveger deg litt ut av sentrum. Da kommer stjernehimmelen bedre til syne, sier Fredrik Staven.

- Selv om Storfjellet var mørklagt for det blotte øye, kan man med en god kameralinse fange opp et lite register av menneskeskapte lysbølger som er nok til å dimme fjellets konturer, sier han.

Og for fotonerdene: Bildet ble tatt med en Canon 6D, med en 85 mm linse. Lukkertid var 8 sekunder og blender 1,2. ISO-verdien var 250.

Fakta om Jupiter

  • Jupiter er den femte planeten fra sola og ligger mer enn fem ganger lenger borte fra sola enn det jorda gjør.
  • Jupiter er den største planeten i hele solsystemet. Cirka 1300 jordkloder hadde fått plass inne i den. Diameteren er mer enn 11 ganger jordas omkrets.
  • Planeten er oppkalt etter navnet på den romerske guden som hersket over alle de andre gudene.
  • Jupiter er en gassplanet, det vil si at den ikke har en fast overflate men består av mange lag gass. 75 prosent av dette er hydrogen, 25 prosent er helium, med spor av metan, vann og ammoniakk.
  • Under de ytre gasslagene er trykket og temperaturen så høy at gassen blir flytende. Under der igjen er trykket og temperaturen så enorm at hydrogenet blir til flytende metall.
  • Dermed finnes det kanskje, dypt inne i alle lagene med gass, en kjerne av tyngre forbindelser som er fast.
  • Flytende metallisk hydrogen består av ioniserte protoner og elektroner og leder strøm. Det gir Jupiter et kraftig magnetfelt som påvirker alle dens store måner.

(Kilde: Norsk Romsenter)

Debatt
Flatangernytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.