Flatanger til topps i minnecup

I helga gikk Flatanger til topps i den tradisjonsrike fotballturneringen som lenge har blitt omtalt som «det uoffisielle Norgesmesterskapet i innendørsfotball» – Magnar Lundemos minnecup i Meråker.

Rosenborg vant den første minnecupen i 1988, og turneringen ble i år arrangert for 33. gang. 24 lag deltok og det ble spilt ca. 60 kamper totalt i Meråkerhallen.

Og det var et imponerende Flatangerlag som stilte godt forberedt, selv om flere nøkkelspillere hadde meldt forfall. Laget vant alle sine 8 kamper – Flatanger scoret 20 mål, og slapp inn bare 6, hvorav 2 var straffespark for å utligne divisjonsforskjell.

Defensivt var laget meget bra, og bakerst stod Mikael Dahle Strand meget godt i mål – og hadde noen matchvinnende redninger mot Lånke der kampen sto og vippet. Det var et flatangerlag som var påskrudde fra start, sterke i duellspillet og slapp sjelden motstanderne til de store sjansene..

Karl Ivar Dahle Høstland og Øystein Sexe Olsen med trofeet og sjekken etter å ha vunnet minnecupen. (Foto: Privat)

Fremover så vi et lekent, angrepsvillig og sjanseskapende flatangerlag som det var vanskelig å stå imot. Flotte kombinasjoner, gode enkeltprestasjoner og et sterkt kollektiv la grunnlaget for at laget lyktes med å gå til topps på første forsøk.

Alexander Breistrand scoret 6 mål. Vi hadde 12 spiller som gav sitt beste for Flatanger denne helga, og en fin gjeng med høy lagmoral og sterk vinnervilje. Og makan til flotte ambassadører for Flatanger skal man lete lenge etter. Det er bare å glede seg til sesongstarten. Nå kan bare våren komme…

– Dere er et nytt og spennende bekjentskap, og har et fantastisk bra lag. Dere kommer til å nå langt, sa primus motor Kjell Steinar Grytbakk etter kampene på lørdag.

Ildsjelen Grytbakk har stått i bresjen for turneringen sammen med 30-40 andre frivillige. Han er 79 år gammel og har vært med i alle år. Det er bare å la seg imponere av profesjonaliteten du blir møtt med i Meråker. Dette kan de.

Følgende tropp stilte for Flatanger: Alexander Breistrand, Aleksander Roel, Karl Ivar Dahle Høstland, Ola Kristian Dahle Høstland, Ole Kristoffer Fjeseth, Thomas Breistrand, Thomas Einvik, Øystein Sexe Olsen, Lucas Haagensen, Sigurd Hagerup Kristensen, Mikael Dahle Strand og Martin Lein.

Her er resultatene. De tre første er gruppespill på lørdag, de fem siste er utslagsrunder og finalesluttspill spilt på søndag.

3-1 mot Ålen
Alexander Breistrand (2), Ola K. D. Høstland

5-2 mot Vikvarvet
Thomas Einvik (2), Thomas Breistrand, Alexander Breistrand, Ole K. Fjeseth

4-1 mot Smøla
Martin Lein, Karl Ivar D. Høstland, Thomas Breistrand, Alexander Breistrand

2-0 mot Neset
Thomas Einvik, Karl Ivar D. Høstland

1/12-dels finale, her har Flatanger full kontroll mot Neset, skaper mange sjanser og vinner komfortabelt. Neset møter vi også i årets 5.divisjon.

1-0 mot Lånke
Karl Ivar D. Høstland

1/6-delsfinale. To feberredninger av Mikael Strand mot et solid Lånke-lag, sjanser begge veier. Kampen ender 0-0, og det blir ekstraomganger med sudden death – hvilket betyr at første målet vinner. Kalle sender en suser fra egen banehalvdel bak en forfjamset Lånke-keeper, og Flatanger går videre. Lånke må sies å være blant favorittene i årets 5.divisjon etter andreplass de to siste sesongene.

1-0 mot Stjørdals-Blink jr.
Alexander Breistrand

Her er det gutter mot menn, et fintspillende Blink-lag ble for lette mot det robuste og fysisk overlegne flatangerlaget. Seier 1-0 og Flatanger går til finalesluttspillet sammen med Tangmoen og Stjørdals-Blink II. Disse lagene møtes først, og Tangmoen vinner 3-0.

2-1 mot Stjørdals-Blink II
Ola K. D. Høstland, Alexander Breistrand

Det var et heltent Blink-lag som skal revansjere tapet mot Tangmoen, og trenerne formaner spillerne om at dette er en innsats og slett forestilling laget ikke kan være bekjente av. Blink tar ledelsen, men Flatanger viser karakterstyrke og høy lagmoral og vinner kampen fortjent 2-1. Det er sterkt å komme tilbake når man havner bakpå.

2-1 mot Tangmoen
Thomas Breistrand, Ola K.D. Høstland

Tangmoen tar ledelsen etter en sjelden glipp i Flatanger-forsvaret. Da blir det vanskelig, for Flatanger må vinne kampen. Men igjen viser flatangerlaget hva som bor i dem, og hvor sterk lagmoralen er. Thomas Breistrand utligner på et knallhardt frispark, men uavgjort holder ikke ettersom Tangmoen slo Stjørdals-Blink 3-0. Med uavgjort blir Tangmoen mestere.

Tangmoen har vært gode, de er sterke i duellene og kriger om hver ball. Flatanger rader opp den ene sjansen etter den andre, men klarer ikke å overliste den gode Tangmoen-keeperen. Så tar Ola Kristian saken i egne hender, fosser ned på venstresida, spiller vegg med Alex og løper mot mål, får ballen tilbake, skjærer gjennom forsvarsrekka som kniver i tang og dundrer ballen i mål. Da er det 7 sekunder igjen på klokka, høy gåsehudfaktor – og Flatanger kan krones som den 33. vinneren av Minnecupen.

Flatanger første namdalske vinnere

Med helgens seier ble Flatanger den første namdalske vinneren av Magnar Lundemos Minnecup, og det første laget nord for Verdal som har vunnet minnecupen.

Trondheimslagene har sammen med Stjørdals-Blink dominert cupen. Blink har vunnet 7 ganger, mens Byåsen står med 4. Kolstad og Tiller har 3 hver, Rosenborg, Strindheim og Verdal 2 hver. Ti lag har vunnet en gang hver, de nordtrønderske er Neset, Levangerstudentene og nå Flatanger. Rosenborg ble første vinnere av minnecupen, da de slo Charlottenlund 3-1 etter scoringer av Knut Torbjørn Eggen, Ørjan Berg og Trond Henriksen i finalen.

I forbindelse med 30-års jubileet for noen år siden hadde Aftenposten og Adresseavisen et intervju med Gøran Sørloth, som kunne fortelle at Rosenborg brukte å delta på minnecupen, og at dette var sesongoppkjøringens store happening. Sørloth deltok selv flere ganger, og husker turneringen med et stort smil.

Store smil og god stemning var det i Meråkerhallen blant gjengen fra Flatanger, som stolt kunne heve pokalene i været. Pokal og en sjekk på 15.000 kroner, samt et napp i den store vandrepokalen er fint å ha med i bagasjen på tur hjem.

 

Hvem var Magnar Lundemo?

Den yngre garde vet neppe hvem Magnar Lundemo var, og hva han har gjort. Magnar var eliteløper både i langrenn og friidrett, og ble tildelt Egebergs ærespris i 1962.

Han vant flere NM-gull i friidrett, bl.a. 10.000 meter i -61 og -62, maraton i -64 og 4 gull på 25 km landeveisløp. I langrenn ble han norsk mester på 15 km i -63, og deltok på de norske stafettlagene i VM -62 og OL i -64. Han vant det svenske Engelbrektsloppet i Sverige 3 ganger, og Marcialonga, et av de klassiske langløpene, i 1974.

Han var trener for det østerrikske herrelandslaget, og overtok som norsk rikstrener i 1978, og høstet stor suksess i VM i Oslo i 1982, da «Brå brakk staven» under stafetten.

Under OL i Sarajevo i 1984 gikk Lundemo ut med påstander om bloddoping i finsk langrenn. Han ble hengt ut som dårlig taper av rikspressen, og ble tvunget til å gå av som landslagssjef. Bare 3 år etter dette, i 1987, døde han, bare 48 år gammel. Han fikk aldri den anerkjennelsen han fortjente – og etter hans død ble 6 finske landslagsløpere tatt for bloddoping og omfattende bruk av EPO. Dagbladet hadde en artikkel om Lundemo i 2012 med tittelen: «Trønder slo alarm om finsk doping og fikk lide resten av livet.»

Året etter hans bortgang startet IL Varden Magnar Lundemos Minnecup i fotball for å minnes en av norsk idretts mest markante skikkelser. Minnecupen har befestet seg som en av landets største i sitt slag. Med årets seier er Flatanger i fint selskap. Den beste måten å hedre Magnar Lundemo på, er å reise hjem fra Meråker – som vinnere.

Lundemos egen klubb Varden har stolte tradisjoner i skiløypene, og like før Flatanger kunne juble for seier, gikk Varden inn til en fin fjerdeplass på damenes stafett i Norgesmesterskapet. Vi stiller oss i rekken av gratulanter. Meråker er skisportens Mekka, i alle fall sett med trønderske øyne.

 

I rute til seriestarten

Spillende trener Karl Ivar Dahle Høstland er selvfølgelig meget stolt av lagets prestasjon, og mener laget er i rute i forhold til seriestarten – og ligger foran skjema.

Spillerne er gjennomgående godt trente og i god form allerede nå. Ei treningssamling i Vukuhallen, samt turneringshelg i Vuku og nå i minnecupen har gitt et meget godt utbytte treningsmessig. Laget skal spille treningskamp mot Steinkjer på Guldbergaunet den 22. februar. Karl & co håper å se mange blidspente flatangerfjes på tribunen der.

Leder for Flatanger IL Fotball, Benjamin Lein Fuglår, er mektig imponert over lagkameratenes innsats i helga.

– Dette var utrolig tøft, og jeg er full av beundring, sier en strålende opplagt fotball-leder, som selv måtte melde forfall på grunn av arbeidshelg hos Bjørøya.

Flatanger IL har om lag 20 sponsorer, de skal også ha sin del av æren for lagets prestasjoner. Uten støtte fra næringslivet hadde dette ikke vært mulig å få til. Med lag i både 5. og 6. divisjon i år også, samt jentelag, blir det mye spennende å se frem til. Dette var en fin start på årets sesong.