Fullt hus og stående applaus for Wenche

Wenche Dahle ble helt overveldet over oppmøtet, da hun inviterte til boklansering og fotoforedrag på Lauvsnes mandag.

– Jeg er mildt sagt helt sjokkert og skjelven over å se så mye folk, sa Wenche Dahle da hun ønsket velkommen på Zanzibar.

Hun mente de tok i da de satte inn 70 stoler. Men det måtte hentes mange flere, for rundt 100 sambygdinger og folk utenfor Flatanger villle være med på Wenches store dag.

Boklansering og foredrag

– Jeg har gledet meg skikkelig til denne dagen, sa hun. For denne dagen skulle hennes nye bok «I lyset fra et hav» lanseres på hjemmebane. Og hun skulle for første gang holde sitt foredrag offentlig i Flatanger.

Det siste halvannet året har Wenche Dahle gjort stor suksess i Europa med sitt fotoforedrag, der hun viser sine særegne naturbilder og forteller om sin egen reise fra angst og sykdom til der hun er i dag.

Hun har holdt foredrag på store fotofestivaler i Tyskland, Nederland og Norge, og i februar skal hun til Ungarn. Det var på en fotofestival i Tyskland hun ble kontaktet av en forlegger som spurte om hun var interessert i å utgi bok.

Etter et drøyt ni måneder langt svangerskap, ble boka lansert på den store bokmessa i Frankfurt i oktober. Wenche var til stede på bokmessa, som er verdens største og har 300.000 besøkende.

Boka utgis på tre språk; tysk, engelsk og norsk, med korte, poetiske tekster skrevet av Wenche selv.

Fikk kamera i julegave

At hun selv skulle bli fotograf, hadde ikke vært i hennes tanker, før mannen hennes, Ole Martin Dahle, ga henne et speilreflekskamera i julegave i 2014.

– Det hadde jeg ikke ønsket meg. Jeg ønsket meg sånne små esker som det klirrer i når du rister dem. Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle begynne å ta bilder, fortalte hun i foredraget sitt.

Men akkurat den gaven kom til å forandre livet hennes.

– Jeg hadde en vanskelig barndom, men angst og sykdom, og en sekk som var utrolig tung å bære.

Hun fortalte at da det var som mørkest, hadde hun nesten ikke krefter til å leve. Hun har fått god hjelp fra familie og venner, og av å være ute i naturen, i fjellet, skogen og på sjøen.

Men det var da hun fikk kameraet, at det virkelig løsnet. – Naturen og kameraet har vært med på å gi meg livet tilbake, sa Wenche.

Perle av en bok

Hun har utviklet sin egen spesielle naturfotokunst, som har vakt oppsikt og anerkjennelse verden over. Det har blitt mange fotopriser, og nå også bok.

– Dette er over all forventning, sier Wenche Dahle. Folk sto kø for å kjøpe hennes debutbok og sikre seg signatur i boka.

Boka fra det tyske forlaget Bildperlen, er blitt ei perle av ei bok. Det ligger mye arbeid bak presentasjonen. Fotograf og designer Sandra Bartosha har gjort en flott jobb. Hun kom til Flatanger og jobbet tett sammen med Wenche, før hun dro hjem til Tyskland og fortsatte arbeidet med boka.

Wenche Dahle fortalte at boka gjenspeiler mye; frykt og håp, natur og fotografering. – Den handler om livet.

Hun takket også for all hjelp hun har fått under veis, både fra Ole Martin og andre gode hjelpere, enten det gjelder tekniske ting eller annen støtte. En takk gikk også til Flatanger kommune, som ga tilskudd slik at hun kunne holde sin første fotoutstilling på Galleri Fenka i Levanger.

– Vi må fortsette å gi hverandre et klapp på skulderen. Det betyr så mye, sa hun.

Stolt av Flatanger

Wenche sa også at hun er stolt av Flatanger, stolt av ungdommene som flytter tilbake og bygger seg hus, stolt av næringslivet og naturen.

– Når jeg er ute og holder foredrag, pleier jeg å si at jeg bor på den fineste plassen på jorda. Jeg håper vi klarer å ta vare på det fineste vi har, fjellene våre, sa hun.

Etter foredraget fikk hun stående applaus fra salen, og det ble lang kø foran bordet der bøkene ble solgt og signert. Vi tar neppe feil om boka blir å finne under flere juletre denne julen.

Selv var hun mer enn fornøyd med kvelden. – Dette er over all forventning. Helt utrolig. Jeg er kjemperørt, og det er flott at så mange kommer og støtter opp, sier hun til Flatangernytt.

Les mer: