Wenche debuterer på bokmessa i Frankfurt

Wenche Dahle kunne torsdag presentere sin nye bok – rykende fersk rett fra trykkeriet – på verdens største bokmesse i Frankfurt.

– Det er helt fantastisk. Artig, stas og litt rart, sier Wenche Dahle til Flatangernytt på telefon fra Tyskland.

Fotografen og nå også forfatteren fra Flatanger debuterer med boka «I lyset fra et hav». Boka kommer ut på tre språk; nrsk, engelsk og tysk. Der presenterer hun egne bilder, de fleste fra Flatanger, og korte, poetiske tekster.

Norge er gjesteland under bokmessa i Frankfurt. Både kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg og kulturminister Trine Skei Grande har besøkt messa.

Kronprins Haakon besøkte også bokmessa, uten at Wenche fikk anledning til å hilse på ham. (Foto: Hilde Fossvik)

Wenche Dahle var på plass da bokmessa åpnet sitt lukkede program for forfattere og forlegger onsdag. Den nye boka var litt forsinket fra trykkeriet, men torsdag kom den endelig fram til messa.

– Det er vanvittig mye folk her. Bokmessa er verdens største, og arrangeres i 15 haller. Og da snakker vi ikke om haller på størrelse med Flatangerhallen, sier Wenche Dahle.

Kontaktet av forlegger

Hun har aldri vært på bokmessa før, men har de siste årene holdt en rekke foredrag og vist bilder i Tyskland og andre steder. Det var på en fotofestival i fjor hun ble kontaktet av forlegger Martin Breautmann i Edition Bildperlen, som spurte om hun kunne tenke seg å samarbeide om en bok.

– Det kunne jeg ikke si nei til, sier hun.

Wenche Dahles nye bok blir promotert på bokmessa av forlegger Martin Breutmann og designer Sandra Bartocha. (Foto: Hilde Fossvik)

Langt «svangerskap»

I februar startet arbeidet. Designer Sandra Barthocha fra forlaget kom til Flatanger, og de satte seg ned for å planlegge hvilken bok det skulle bli.

Wenche er blitt kjent for sin særpregede naturfotokunst. Bildene kan være i flere lag, dobbelteksponerte eller tatt med lang lukkertid. Noen er også rene og stilistiske. I boka er begge typer bilder representert.

Planen var at bildene skal harmonere med tekstene, uten at tekstene er knyttet til de enkelte bildene.

– Det har vært som et svangerskap, og forløsningen ble i dag, Jeg var kjempespent, og det var sterkt å se den for første gang, sier Wenche, som er svært godt fornøyd med resultatet.

Rørt til tårer

Også forleggeren og designeren fikk se boka for første gang torsdag, og Wenche forteller at Martin Breautmann ble så rørt og stolt at han tok til tårene.

– Hvordan var responsen hos andre?
– Folk synes den er veldig spennende, og jeg har fått bare gode tilbakemeldinger, sier hun.

Petra Sestak, reiselivssjef i Trøndelag, var den første som fikk signert bok av Wenche Dahle.

Nå starter salget av boka, som allerede er ute hos de store bokhandlerne i Tyskland. I Norge blir boka solgt gjennom Wenches egen hjemmeside.

Etter bokmessa blir det noen fridager i Italia sammen med venninne og støttespiller Hilde Fossvik, før turen går til en stor fotofestival i Lünen i Tyskland. Der skal Wenche holde foredrag og presentere boka. I november går turen til Nederland og fotofestivalen «Nature talks».

– Jeg planlegger også å ha en presentasjon og salgsdag heime i Flatanger, sier Wenche, som syns hun er veldig heldig som får oppleve alt dette.