Valgets vinnere i Flatanger

Sp, Frp og SV er valgets klare vinnere i Flatanger. Senterpartiet gjør et brakvalg med 35,4 prosent oppslutning, en økning på 7,7 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

– Overveldende. En fantastisk tillitserklæring til oss som har sittet med ansvaret, sier Sp-ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

Mye tyder på at han får fornyet tillit for sin tredje periode som ordfører i Flatanger. Sp-gruppa øker fra fire til fem representanter.

Frp fikk 131 stemmer (20,2 prosent) og øker fra to til tre representanter i kommunestyret. Dermed har Frp og Sp rent flertall i kommunestyret – om de skulle ønske å samarbeide.

Mandatfordeling

Mandat Endring
Senterpartiet 5 +1
Fremskrittspartiet 3 +1
Sosialistisk venstreparti 3 +1
Arbeiderpartiet 2 -1
Høyre 2 0
Sum 15

(Venstre hadde 2 mandat, som var til fordeling blant de fem partiene som stilte til valg i år.)

 

Stemmefordeling

Partinavn Antall stemmer %-vis oppslutning Endring siste kommunestyrevalg Endring siste stortingsvalg
Senterpartiet 229 35,4% 7,2 pp 10,4 pp
Fremskrittspartiet 131 20,2% 8,1 pp 4,2 pp
Sosialistisk Venstreparti 118 18,2% 4,2 pp 10,1 pp
Arbeiderpartiet 101 15,6% -1,3 pp -8,3 pp
Høyre 68 10,5% 0,4 pp -7,6 pp

(Kilde: valgresultat.no)

 

Vil fortsette som ordfører

– Vil du fortsette som ordfører?
– Ja, jeg står til disposisjon. Med dette resultatet er sjansene store for at jeg får fortsette. Men det skal forhandles, og vi må ha mandatfordelinga klar først, sier Bjørkås.

Han tror framgangen for Sp over hele landet, også har hatt betydning i Flatanger. Samtidig tolker han valgresultatet som et uttrykk for hvem folk ønsker skal være ordfører.

– Når Sp får så stor framgang, er det et signal om ordførervalget også, sier han.

Frp og Sp kan få flertall

Lars Haagensen er også svært glad for valgresultatet.

– Det er steikartig. Vi har truffet noe hos folk. De har tro på det vi har snakket om i lang tid. Vi har vært klar på politikken vår i de periodene vi har vært i kommunestyret, og jeg håper at folk har sett det langsiktige arbeidet vi har gjort. Men den tilliten vi har fått, forplikter, sier han.

God stemning rundt SV-bordet, selv om valgresultatet neppe holder til ordførerskifte i Flatanger. Fra venstre: Turid Kjendlie, Jonas Wiik, Ingeborg Hagerup, Trond Are Strand, Otto Sandnes, Ragnhild Sivertsen, Helge Kristiansen, Hilde Tyldum Stordahl, Ida-Magrit Lindstad Angen og Anastasia Sæther.

SV går fram med ett mandat, etter å ha fått 118 stemmer (18,2) i Flatanger. SV får da tre representanter i kommunestyret.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, sier førstekandidat Turid Kjendlie.

Høyre og Ap gjorde et forholdsvis dårlig valg i Flatanger, som ellers i landet. Høyre fikk 68 stemmer, mens Ap fikk 101.

Høyre var ikke fornøyd med valgresultatet i Flatanger. På valgvake, fra venstre: Kine Løfsnæs Sivertsen, Aina Wibstad, Knut Staven, Emilie Valstad og Sondre Johnsrud

– Skuffende

– Resultatet er litt skuffende, sier Høyres førstekandidat Knut Staven. Han tror landstrenden har slått inn også i valget i Flatanger.

Både Høyre og SV hadde lagt sine valgvaker til Frivilligsentralen på Miljøbygget. Da Arne Skorstad i valgstyret kom inn og leste opp stemmetallene, var det jubel på SV-bordet.

Likevel holder framgangen neppe til skifte av politisk ledelse i Flatanger. Siste periode har Høyre, Ap og Sp hatt et politisk samarbeid, mens SV også var med på det valgtekniske samarbeidet. Frp sto utenfor da forrige kommunestyre ble konstituert og ordfører ble valgt.

Allerede tirsdag starter forhandlingene om posisjoner og om hvem som skal samarbeide de neste fire årene.