Bjørkås fortsetter – Frp får varaordføreren

Olav Jørgen Bjørkås (Sp) blir ordfører, Lars Haagensen (Frp) blir varaordfører og Geir-Tore Olsen (Frp) blir leder i hovedutvalget for næring, miljø og teknisk.

Det er klart etter forhandlingene mellom Sp, Frp og Høyre, som har pågått fram til sent torsdag kveld.

Frp får dermed god uttelling for sin økte oppslutning. Partiet gikk fram med 8 prosentpoeng til 20,1 prosent i Flatanger, mens Frp på landsbasis gikk kraftig tilbake.

– Vi er veldig godt fornøyd med utfallet av forhandlingene og med valgresultatet, sier Lars Haagensen.

Den erfarne lokalpolitikeren blir nå varaordfører de neste fire årene, mens Senterpartiets Olav Jørgen Bjørkås kan ta fatt på sin tredje periode som ordfører.

Senterpartiet gjorde også et godt valg i Flatanger. Partiet fikk 35 prosent av stemmene, en framgang på 6,8 prosentpoeng.

Store oppgaver igjen

– Jeg setter veldig stor pris på å få fortsette som ordfører. Det er igjen noen kjempestore oppgaver som jeg vil være med på å løse, som for eksempel vei Sitter-Lauvsnes. Den saken skal vi sette mer trøkk på, sier Olav Jørgen Bjørkås.

Høyre er med i det politiske og valgtekniske samarbeidet, men har så langt ikke fått noen posisjoner. Hvem som skal sitte i formannskapet, er ennå ikke bestemt. Der vil også opposisjonen ha rett på plass.

Geir-Tore Olsen blir ny leder av hovedutvalget for næring, miljø og teknisk – et verv Aps Nils Myren har hatt de siste fire årene.

– Frp får både varaordfører og leder i hovedutvalget, mens dere er det største partiet?

– Størrelse er en ting, men i forhandlinger er det noen nøkler, og det er en utfordring å få det til å gå opp. Men Senterpartiet får bra uttelling. Vi beholder ordføreren, og vi blir ei stor gruppe i kommunestyret, sier Bjørkås.

Dessuten blir Senterpartiets Caterina Kvaløsæter nestleder i hovedutvalget for næring, miljø og teknisk.

Makt flyttes mot høyre

Han sier det er vanskelig å få uttelling i forhold til størrelsen når partiet oppnår 35 prosent av stemmene.

– Vi er avhengig av samarbeid. Det kan virke som at Frp får mye, men de er i en nøkkelposisjon og de var valgvinneren. Men mye makt flyttes nå fra venstresida til høyre, sier Olav Jørgen Bjørkås.

– Vil folk merke det?
– Ja, det vil jeg tro. Det blir mer handlekraft i Frp når de kommer i posisjon. Samtidig når vi ser tilbake på det gamle kommunestyret, var det veldig lite uenighet. I de aller fleste sakene var Frp enig med de andre partiene. Det er SV som er skilt seg ut de siste fire åra, spesielt på arealpolitikken. Nå ser det til at Ap har lagt seg nært SV, i alle fall i programmet, spesielt når det gjelder strandsonevern.

– Blir det fritt fram å bygge i strandsonen nå?
– Nei, nei. Vi har fremdeles en arealplan å forholde oss til. Flatanger ligger i en sone som er mindre streng i nasjonal sammenheng, og der er det et handlingsrom. Men vi er veldig strenge i planverket, og vi krever reguleringsplan for å bruke strandsonen, sier Bjørkås.

Frp vil levere

Lars Haagensen sier Frp nå håper å levere, i tråd med det velgerne ønsker.

– Så nå blir det bare Frp-politikk?
– Nei da, vi er tre partier som er enige om de store linjer. Vi skal dra i samme retning, og vi er bra enige om for eksempel næringsutvikling, sier han.

– Blir hovedutvalget for oppvekst og omsorg etablert på nytt etter valget, slik dere tok til orde for i valgdebatten?

– Vi har valgt ikke å gjøre det. Sakene vil bli kjørt i formannskapet. Men vi skal dele møtene, og kjøre formannskapsaker først og helsesaker i en egen bolk, sier Lars Haagensen.

Det nye kommunestyret skal ha sitt første møte 3. oktober, og da vil valgene bli gjort – også av det nye formannskapet.