NRK-dokumentar om vindkraft i Flatanger

NRK viser onsdag en dokumentar om kampen mot vindkraftutbygginga på Sørmarkfjellet i Flatanger.

I «Kampen mot vindmøller» blir det et møte med lokale demonstranter som ikke gir opp, politifolkene som må pågripe folk fra nabolaget og utbyggerne fra Trønderenergi som trodde de holdt på med et miljøvennlig prosjekt – men som nå har fått store deler av miljøbevegelsen mot seg.

Vinden har snudd

– Jeg tror aksjonistene har oppnådd det de kan oppnå for framtida, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi, ifølge en pressemelding fra NRK.

I dokumentaren innrømmer han at de merker at vinden har snudd og at politikerne nok vil tenke seg veldig godt om før de sier ja til mer vindkraft.

Men aksjonist Torbjørn Lindseth mener alle må ta i betraktning at det er valgår og at vinden fort kan snu igjen. – Vi skal holde trykket oppe, lover aksjonisten i dokumentaren.

Odd Isungset og Kjartan Trana har laget dokumentaren om vindkraftstriden i Flatanger. (Foto: NRK)

Utfordrende jobb

Videojournalist Kjartan Trana fra Namsos har fulgt konflikten tett over flere måneder. Han sier at det har vært utfordrende å jobbe tett på konflikten.

– Det har vært mye følelser og dårlig stemning mellom partene. Likevel tror jeg alle har lært en del om verdien av dialog og møter mellom mennesker.

– Slike konflikter fører til at man gjør seg noen ekstra tanker om hvordan samfunnet fungerer og hvilke verdier som er viktig, sier Trana.

Han lover et nært møte med partene i denne konflikten og at vi får være med å se hva slags inngrep som må gjøres i naturen for å få til en vindmølleutbygging.

Viktig tema i tiden

Odd Isungset, reportasjeleder for undersøkende prosjekter i  NRK, har produsert filmen. Isungset, som har ledet både NRK Brennpunkt og TV2s Dokument2, sier følgende om årsaken til at man har satset på dette prosjektet fra Trøndelag:

-  Vindkraft er et av de mest omstridte miljøprosjekter i vår tid.  Motstanden vokser over store deler av landet, når folk forstår hvor omfattende naturinngrepene blir.  Det som skjer på Sørmarkfjellet er et godt eksempel på dette og gir et tydelig bilde av et viktig tema akkurat nå. Nærheten mellom demonstranter, politi og utbyggere er også interessant.

Dokumentaren er 45 minutter lang, og vises på NRK 1 onsdag 28. august kl 21.35.