Konkurrerer i ambulansefaget

For første gang stiller ambulansearbeidere fra Flatanger i regionalt ambulansemesterskap. De vil vise at det faglige nivået er minst like høyt på en mindre stasjon som en større.

Lisbeth Jønnum og Lasse Grande Tetlie er makkere på ambulansen i Flatanger. Sammen med lærling Ingerine Abel fra Leksvik, skal de onsdag konkurrere om å bli regionmestere.

– Selv om vi jobber i Flatanger og ikke har like mange turer i året som andre, er den faglige kompetansen er på samme nivå som hos de andre, sier Lisbeth Jønnum og Lasse Grande Tetlie.

Ett av åtte lag

Konkurransen EMS Norway (Emergency Medical service) starter onsdag morgen i Stjørdal.

Flatanger-laget er ett av åtte lag fra Trøndelag og Møre og Romsdal som konkurrerer om å vinne regionmesterskapet. Vinneren går videre til den nasjonale finalen i EMS.

– Det er  første gang vi deltar, og det er spennende og litt skummelt, sier Lisbeth Jønnum.

Lagene blir presentert for 20 ulike situasjoner. De får ti minutter til å vurdere hver enkelt «case».

– Det er realistise «caser» som vi møter i arbeidshverdagen, fra brystsmerter og hjertestans til å teste kommunikasjonen, forteller hun.

Mens de til vanlig jobber i team og alene med pasienten, vil de nå ha publikum og to dommere som følger med.

– Det legger et ekstra press på oss, og hodet må omstille seg raskt mellom de 20 «casene», sier Tetlie.

Stortrives i Flatanger

Han bor i Overhalla, mens Lisbeth Jønnum bor på Beitstad. Men de to har jobbet ved ambulansestasjonen i Flatanger siden 2014. Hun har vært ambulansearbeider siden 2012, og han startet som lærling i 2014. De siste tre åra har de vært makkere og gått samme skift.

– Hvordan trives dere i Flatanger?
– Vi stortrives, sier Lisbeth Jønnum.

Begge skryter av det gode samarbeidet med brannvesenet, sykeheimen, legekontoret, Røde Kors og andre. Samarbeidet er så godt at det er samtaleemne når ambulansearbeidere møtes.

– Det er ingen andre ambulansestasjoner som har et så godt samarbeid med brann. Vi deltar på alle øvelser, og vi trener sammen med dem. Og de er interessert i å lære om det utstyret vi har i bilen, sier Lisbeth.

De fleste i brannvesenet har kurset seg i førstehjelp og bruk av hjertestarter gjennom prosjektet «Mens vi venter på ambulansen», og rykker ofte ut sammen med ambulansen eller i stedet for ambulansen hvis den er på annet oppdrag.

– Vi har vært her lenge, og har kommet godt inn i lokalmiljøet. Vi er med på aktiviteter, som volleyball og andre ting, sier Lasse Grande Tetlie.

Lært seg fjellklatring

Foruten å kurse seg i det nyeste av utstyr og medikamenter, har de også tenkt på hvilke spesielle situasjoner de kan komme ut for i Flatanger.

– Vi har tatt brattkortet. Det er viktig å kunne klatre når vi jobber i Flatanger, hvor vi har Hanshallarn med mange klatrere, sier Lisbeth Jønnum, som klarte å overvinne sin egen høydeskrekk.

Det har skjedd ulykker der tidligere, og det vil kunne skje igjen med så mye folk i aktivitet i fjellveggen. Ambulansearbeiderne trener i både Hanshallarn og klatreveggen i Flatangerhallen, og prøver å få en times klatring hvert døgn de er på vakt.

Ny ambulanse

For tre uker siden fikk stasjonen i Flatanger en ny og større ambulanse, med mer og bedre utstyr enn den gamle.

– Vi har fått bedre plass og kan ta med pårørende. Bilen har fem sitteplasser i tillegg til pasienten, sier Lisbeth Jønnum.

Med elektrisk båre blir hverdagen mye lettere for ambulansearbeiderne Lasse Grande Tetlie og Lisbeth Jønnum.

Men det aller beste er at bilen har elektrisk båre. Dermed slipper de tunge løft inn og ut av bilen. For ei vanlig båre veier 60-70 kilo – uten pasient.

Bilen har også en bærestol som gjør det enklere å få med pasienter ned trapper.

Av andre nyvinninger er en komprimeringsmaskin som utfører hjertekompresjon, slik at ambulansearbeideren kan ha hendene frie til andre ting.

Bilen har CRP-maskin slik at ambulansearbeiderne kan finne ut om pasienten har en infeksjon og få vite blodprosenten.

– Vi har også ei bormaskin for å kunne sette kanyle i leggbeinet, sier Lasse Grande Tetlie. Dermed kan kanylen nå inn til beinmargen, noe som er aktuelt ved hjertestans.

Elektronisk pasientjournal ble innført fra mars.

– Det er ei stadig utvikling, og strengere krav til oss. Vi har blant annet månedlig utsjekk og sertifisering annethvert år for å kunne behandle med medikament, sier Lisbeth Jønnum.

Ambulansen i Flatanger hadde 240 oppdrag i fjor, og hittil i år har det vært 132 oppdrag.

Tirsdag morgen gikk Lisbeth og Lasse av vakt, og onsdag er de klare i Stjørdal for å konkurrere om å bli best i Midt-Norge.

– Hvordan blir det å konkurrere?
– Det blir veldig lærerikt. Det gjør noe med deg, du får utfordre deg selv. Jeg kjenner at jeg har puls allerede, sier Lisbe