Årets grendepris til Raymond

En rørt Raymond Johansen ble hedret med grendaprisen under Tangspræll lørdag for sin store frivillige innsats, ikke minst for nettopp Tangspræll.

– Det er artig å bli satt pris på, sier Raymond etter å ha fått overrakt prisen foran en fullsatt Flatangerhall.

Han ble tatt litt på senga, for det har vært vedtatt at ingen i styret skulle få grendeprisen. Og Raymond sitter i styret for både grendelaget og Tangspræll.

– Styret sa at det for første gang ikke skullle deles ut noen pris i år, forteller Raymond, men det var altså en dekkmanøver overfor prisvinneren.

Enorm frivillig innsats

I begrunnelsen heter det at grendaprisen skal deles ut til folk som har gjort en solid frivillig innsats for bygda over flere år.

Årets vinner er hjelpsom, gjestfri og har en enorm frivillig arbeidskapasitet. Han bruker mye av sin fritid på å glede andre. Ofte stikker han innom eldre og andre som trenger en håndsrekning, og da har han gjerne med bit røkt laks eller en pose fisk.

Men hovedbegrunnelsen for prisen er Raymond Johansens store innsats for Tangspræll og grendelaget.

Mange tonn laks

Han har vært med i Tangspræll-styret i 20 år og i styret i Lauvsnes grendelag i 10 år. Han har i alle år hatt ansvar for laksen som grendelaget har grillet og servert under Tangsprælldagan.

– Jeg har laget marinaden og delt opp laksestykkene, sier han, og innrømmer at det er blitt mange sene kvelder og tidlige morgener med filetering og tilberedning av laks. De fleste årene har han også stått bak grillen på selve Tangspræll.

Så langt har han aldri hørt om noen som har funnet bein i laksestykkene. Det er blitt en æressak. Når noen sier at laksen er bedre i år enn i fjor, smiler han litt, for marinade-oppskrifta har alltid vært den samme.

Hvor mange kilo laks det er blitt, eller hvor mange timer han har brukt, har han ikke tall på. Men det er solgt lakseporsjoner for 30.000 kroner på hver Tangspræll, så en del tonn har det blitt.

Vil bidra til fellesskapet

– Hva er det som driver deg?
– Jeg ønsker å bidra til fellesskapet – til at folk skal trives. Det er mange som syns det er artig å gå på fest, men ikke alle vil bidra, sier han.

Selv om han jobber med laks til daglig, som ansvarlig for fôringa i Bjørøya, er det laks og fiske som gjelder også på fritida.

– Nå skal jeg til Namsen og fiske laks, sier han.