Politianmelder TrønderEnergi

TrønderEnergi ble politianmeldt to ganger torsdag, først av Naturvernforbundet, deretter av aksjonistene ved Sørmarkfjellet. Se videoreportasje.

– Jeg har anmeldt TrønderEnergi fordi de har benyttet gravemaskin før de geotekniske vurderingene er ferdig, sier aksjonsleder Torbjørn Lindseth til Flatangernytt.

Han mener at selskapet ikke har anledning til dette, og at det bare er hogst som kan foregå før vurderingene foreligger. Lindseth mener at kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem bekreftet det samme i intervju i NRK Trøndelag onsdag.

Mens Flatangernytt intervjuer Torbjørn Lindseth i Hestdalen tidlig torsdag morgen, startes gravemaskina. (Se video over).

Torbjørn Lindseth politianmeldte TrønderEnergi på stedet, etter at gravemaskin ble tatt i bruk.

– Et godt eksempel på at TrønderEnergi ikke tar hensyn til pålegget fra NVE, sier Lindseth, som skrev anmeldelsen i full fart og overleverte den til politiet på stedet.

«Herved anmelder jeg Trønderenergi for lovbrudd. Trønderenergi har ikke anledning til å starte maskinarbeid (anleggsarbeid) før de geotekniske undersøkelsene er ferdige. Dette står i MTA fra NVE. Dette er et lovbrudd som må stoppes med en gang» heter det i anmeldelsen fra Torbjørn Lindseth.

Naturvernforbundet anmelder

Samme morgen anmeldte også Naturvernforbundet i Nord- og Sør-Trøndelag TrønderEnergi og entreprenøren Berre Nielsen til politiet på grunn av manglende godkjenninger fra Flatanger kommune.

Torsdag morgen satte entreprenøren opp skilt med «Adgang forbudt. Sprengning pågår».

I anmeldelsen skriver Naturvernforbundet at det er startet hogst, og at hoggingen skjer i en veitrase som ikke har de nødvendige vedtak i Flatanger kommune.

» Det mangler dispensasjon fra godkjent arealplan. Vi anmelder Berre Nielsen AS som utfører arbeidet og Trønderenergi Vind AS som er tiltakshaver. Videre vil vi med dette be om at politiet stopper de ulovlige inngrepene i området snarest. For hvert tre som hogges er det fare for uopprettelig skade og fare for fjerning av sjeldne arter. Inngrepene startet 10.04.2019 om morgenen.» heter det i anmeldelsen fra Naturvernforbundet.

– Vi har alle tillatelser

Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønder-Energi avviser anklagene overfor Flatangernytt.

Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem avviser at TrønderEnergi gjør noe galt.

– Vi har alle nødvendige tillatelser for det arbeidet som nå er igangsatt, skriver han i en epost.

På spørsmål om hva som vil skje videre framover, svarer han at det vil de komme tilbake til etter at de geotekniske undersøkelsene er gjennomført.

Flere aksjonister var på plass tidlig tordag morgen, og flere var ventet utover dagen. Fra venstre: Magnus Tyldum Ribsskog, Torbjørn Lindseth, Nina Johansen, Dag Erling Lein og Ole Martin Dahle.

Aksjonister på plass

Før klokka 07.00 torsdag morgen var aksjonister på plass i Hestdalen for å markere sin motstand mot byggeprosjektet.

– Dette er Sørmarkfjellets siste vår, sier «ørnemannen» Ole Martin Dahle, som synes det er bare trist det som skjer. (Se video over)

– Sørmarkfjellet siste vår, sier Ole Martin Dahle om fjellmassivet som nå skal bebygges med 31 vindturbiner.

Nina Johansen fra Høylandet hadde kjørt fra Orkanger om natta for å være på plass ved Sørmarkfjellet før anleggsstart. Hun tok en tur med hundene opp på fjellet i morgentimene.

– Dette er et utrolig fint område. Jeg hørte gjøken, og det er masse gammelskog her. Det er synd at de skal ødelegge et sånt fint område. Vi har ikke så mye urørt natur igjen i Norge. Vi må bevare naturen, og vi må få opp øynene før det er for sent, sier Nina Johansen.

Nils Engbakken synes det er synd at de skal ødelegge Sørmarkfjellet.

Nils Engbakken fra Småværet stoppet også ved anleggsområdet, og han synes det er trasig at de skal ødelegge et slikt fint område.

– Vi er overkjørt, og jeg er sjokkert over at det går an å rasere sånne urørte, fine områder, sier Engbakken, som har benyttet Sørmarkfjellet til både jakt og fiske i rundt 30 år.