Oddekalv lærte bort triks

Miljøkrigeren Kurt Oddekalv besøkte onsdag Hestdalen og aksjonistene som kjemper mot vindkraft på Sørmarkfjellet i Flatanger.

Rundt 20-25 aksjonister møtte opp i Hestdalen onsdag for å forstyrre anleggsarbeidet og hogsten.

-Jeg håper jeg fikk spredt litt optimisme. De har kjørt en veldig god aksjon, sier Kurt Oddekalv til Flatangernytt.

Onsdag morgen satte politiet opp nye sperrebånd, og arbeidet med å rydde skog fortsatte uten noen innblanding fra aksjonistene.

Hoggerne tok pause fra klokka 11, og i 12-tida kom Kurt Oddekalv på besøk.

Strikket med sperrebåndet

Oddekalv var imponert over damene som strikket – og brukte politiets sperrebånd som garn. Den hadde han ikke sett før.

Han forteller at han forsøkte å lære aksjonistene hvordan de kunne unngå å få bot.

– Hva er hemmeligheten?

– Å ikke gjøre som politiet ber deg om, sier Oddekalv. Ett av tipsene er å bruke hørselvern. Det er jo nødvendig når folk står med motorsag i nærheten. Men da kan de jo ikke høre politiets beskjeder heller… – Det er lov å være dum. Og når jeg ser på dere, er dere ikke blant de smarteste, sa Oddekalv til demonstrantene, som tok poenget med et smil.

Rundt klokka 1330 begynte arbeiderne å jobbe igjen, men de ble etter hvert hindret og sluttet å jobbe. Ifølge aksjonistene dro politiet fra stedet da arbeiderne tok lunsj i 11-tida.

Politiet kommer tilbake

Politistasjonssjef Svenn Ingar Viken sier til Namdalsavisa at han ikke liker at aksjonistene har fjernet sperrebåndene.

– Vi har satt opp sperrebånd for å definere et område som vi ikke ønsker at aksjonistene skal være i. Det handler om sikkerhet, sier Viken til avisa. Han varsler at politiet vil være til stede også torsdag.

– Nasjonal tragedie

For Kurt Oddekalv var dette første besøk i Hestdalen, og han er forferdet over at det flotte området skal tas i bruk til vindkraftanlegg.

Han er spesielt opptatt av gammelskog, og sier at han har et nærmest personlig forhold til trær. I Hestdalen er det urskog, og grantrær som har vokst naturlig gjennom flere hundre år, påpeker han.

– Det river meg i hjerte og sjel. Her er det hubro og ørn. Det er et helt unikt område vi står i fare for å miste. Dette er en nasjonal tragedie, og det er på tide at vi kriger litt, sier han.