Endelig mobildekning i Jøssundfjorden

Endelig er det blitt mobildekning i Jøssundfjorden og det meste av Sørnesset. Den nye mobilmasta på Hyllfjellet i Jøssundfjorden ble fredag offisielt åpnet.

Mobilmasta med 4G+ er den dyreste mobilmasta i Flatanger, og en av de dyreste i Nord-Trøndelag.

Investeringa er på 2,3 millioner kroner. Den er gjort mulig gjennom et samarbeid mellom kommunen og Telenor, og gjennom et spleiselag der oppdrettsselskapet Mowi har betalt én million kroner, Telenor 800.000 kroner og fylkeskommunen 500.000 kroner.

En gledens dag

– Dette er en gledens dag for alle, sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor, som besøkte Flatanger og deltok i markeringa på Miljøbygget fredag.

Under storbrannen på Sørnesset-halvøya i 2014, var manglende mobildekning et stort problem. For Mowi, tidligere Marine Harvest, har mangel på mobilsignal gått på sikkerheten løs for deres to lokaliteter i Jøssundfjorden.

Viktig for sikkerheten

– Dette er veldig positivt for oss, spesielt i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Vi har ikke hatt mobildekning før nå. Vi måtte i båt for å få signal, sier driftsleder Kent Jensen ved lokaliteten i Austvika.

Knut Staven, miljø- og myndighetskontakt i Mowi, sier at de hadde en episode for en tid tilbake da en fôrflåte tok inn vann.

– For de som jobber på anlegget, betyr mobildekning mye for sikkerhet og HMS. Selv om det ikke er mye folk som bor i området, skapes det store verdier der. Våre to anlegg omsetter for rundt 400 millioner kroner i året, sier Staven.

Det ble servert kake etter den offisielle åpninga av Hyllfjellet mobilmast. fra venstre: Pål Lukashagen, Bjørn Amundsen, Gunnar Kvaløysæter, Hans Petter Haukø, Knut Staven, Kent Jensen og Olav Jørgen Bjørkås.

Dugnadsånden lever

Bjørn Amundsen sier at det var helt avgjørende å ha Mowi med på laget.

– Uten Mowi hadde vi ikke klart det. I tillegg har vi hatt et godt samarbeid med Flatanger kommune. Den gamle dugnadsånden virker. Dette viser at vi får til ting i lag, sier Amundsen.

Ordfører Olav Jørgen Bjørkås sier at dette er en stor dag for alle som har kjempet for mobildekning i dette området.

– Alle har bidratt, og det har vært et godt samarbeid, sier Bjørkås, som har fått tilbakemeldinger om at masta fungerer slik den var tenkt. Den ble satt i drift 29. mars.

Kartet viser plassering av den nye masta.

Det eneste området som fortsatt ikke har mobildekning, er Hårstad og Hestdalsvatnet. Ellers er både Hasvåg, Uran, Bosvika, Vedvika og resten av området nå dekket via mobilmaster som er bygd de siste åra.

– I beredskapssammenheng er nå hele Jøssundfjorden dekket, sier brannsjef og teknisk sjef Hans Petter Haukø.

– Hvis vi ser antall personer, er det ikke mange som bor i dette området. Men det betyr mye å ha mobildekning, både for de som ferdes etter veien og på fjorden, og for sikkerheten. Det er godt å være i mål, sier Bjørn Amundsen.

Fortsatt områder igjen

Når dette prosjektet nå er i havn, er det fortsatt områder i Flatanger som mangler eller har dårlig mobildekning.

Ifølge ordføreren gjelder dette Brandsmoen, Høstlandet, Strøm, Havbruksparken i Storlavika, Nord-Sitter, Frisendal, Fevika, Bjørgan, Harravika og Hårstad.

– Vi jobber videre for å få på plass dekning for disse områdene, men det er ingen konkrete planer akkurat nå, sier Bjørkås.

Når Telenors aldri hvilende dekningsdirektør Bjørn Amundsen får høre at det er dårlig dekning i den nye havbruksparken, ser han på klokka og spør prosjektleder Pål Lukashagen når de skal være i Osen.

– Da rekker vi en tur utom Havbrukbruksparken, sier Bjørn Amundsen.