Aksjonister forsvarer Sørmarkfjellet

Allerede søndag kveld var den første aksjonisten på plass i Hestdalen ved Sørmarkfjellet i Flatanger, og mandag ble leiren til vindkraftmotstanderne etablert. Se videoreportasje.

– Nå er så mye av den unike kystnaturen rasert av vindkraft, og vi ser på dette området som veldig verdifullt, sier aksjonsleder Torbjørn Lindseth fra Flatanger.

I løpet av mandagen kom flere personer til Hestdalen, der aksjonistene nå har etablert en base for å holde øye med aktiviteten i området. De har tenkt å stoppe eventuelle anleggsmaskiner med fredelige midler.

Aksjonistene som etablerte camp i Hestdalen fikk også et banner i løpet av dagen med teksten «Ikke rør Sørmarkfjellet. Stopp overgrepet». Fra venstre: Alf Åge Teigmo, Trond Hansen, Odd Uran, Frode Morken, Daniel Bergum og Torbjørn Lindseth.

– Vi skal være varsomme, men markere at vi er her og prøver å forsinke dem etter beste evne, sier Lindseth, som ikke vil røpe hvor mange som har skrevet seg på lister for å delta i aksjonen.

– Uhørt argument

Daniel Bergum, opprinnelig fra Namsos, dro fra Trondheim til Hestdalen søndag kveld med sine to hunder for å delta i aksjonen mot vindkraftverket på Sørmarkfjellet.

– Jeg sympatiserer med aksjonistene, og det er veldig viktig å støtte opp om dem både fysisk og psykisk, sier Bergum, som er styremedlem i Trondheim Naturvernforbund.

– Det er uhørt å bruke klima som argument for å bygge ned natur. Det har tvilsom klimaeffekt å nedbygge natur og fortrenge truede arter, noe som er den største utfordringen i vår tid, sier han.

– Jeg er veldig usikker på om det går an å bo i Uran i framtida, sier Odd Uran etter vindkraftvedtaket i NVE.

Odd Uran skuffet

Odd Uran, som bor mindre enn 1000 meter fra den ene av vindmøllene som er planlagt, deltok også i aksjonen mandag. Han er fortvilet over at NVE ikke tok hensyn til hans innsigelser og flyttet den ene mølla som han frykter vil føre til store støyplager.

– Det er veldig skuffende at de ikke reagerer, men turer fram som de har tenkt, sier han om NVEs håndtering av saken. (Se et lengre intervju i videoen over.)

Sørmarkfjellet slik det ligger i dag, før vindmølleparken er bygd. (Foto: Magnus Tyldum Ribsskog)

Fredag ga NVE klarsignal til Trønderenergi Vind AS, gjennom å godkjenne den såkalte MTA-planen (miljø-, transport- og anleggsplanen).

Det er uvisst når arbeidet starter. Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi opplyser i en SMS til Adresseavisen at selskapet i dagene som kommer vil gå gjennom NVEs vedtak om detaljplanene og deretter ta ei beslutning om endelig tidspunkt for oppstart.