Tora gleder seg til å slippe debutalbum

Flatanger-bandet Tora slipper fredag sitt første album, og lørdag starter turneen med konsert i Namsos.

– Jeg har grudd meg så lenge, at det er på tide å glede seg litt også, sier Tora Dahle Aagård (25), vokalist, gitarist og låtskriver.

Bandet har gitt ut tre singler tidligere, men dette er det første albumet. Åtte låter har fått plass, og det har vært en arbeidskrevende og lang prosess å komme i mål.

– Vi har holdt på i nesten to år, sier Tora. Plata er spilt inn i studioet hos broder Andreas Dahle Aagård i Trondheim. Han har vært med på å lage musikken, og er også med i bandet, sammen med Vetle Dahle, Isak Seltveit og Guro Tranås.

– Fantastisk følelse

– Det er en fantastisk følelse å få gi ut musikk. Det er ingen lett prosess, det tar tid og koster penger. Nå får folk mene hva de vil. Inni oss føler vi oss veldig bra, sier Tora.

Tora er ute med sitt første album – som også kan kjøpes som CD.

Albumet har allerede fått terningkast fire hos Namdalsavisa, som skriver: «Plata er fylt av tøffe riff og mange fine melodier, og som alltid leverer Tora Dahle Aagård med troverdighet og inderlighet.»

Hun forteller at hun ofte får spørsmål om hva som er budskapet i låtene. Det kan være vanskelig å se under veis i prosessen. Men når produksjonen er ferdig, danner det seg et bilde.

Gitarist – ikke kvinnelig gitarist

Budskapet, som går til alle, og spesielt til jenter og kvinner, at det går an å få til noe.

– Jeg har lyst til å arbeide for å få vekk fokuset fra «kvinnelig gitarist» og «kvinnelig vokalist». I konsertanmeldelser kommenteres ofte utseendet. «Hun ser bra ut». Men de skriver aldri noe sånt om en mann: «En fantastisk mannlig gitarist.»

Hun skjønner at journalister og andre føler de må skrive «kvinnelig» foran, siden det fortsatt er få – unnskyld uttrykket – kvinnelige gitarister.

– Jeg mener at det har ingen ting med saken å gjøre. Så lenge vi gjør jobben vår, skal kjønn ikke ha noen betydning, sier Tora, som allerede i første låt tar et oppgjør med fokuset på utseendet til artistene.

Travel vår

Nå slippes plata fredag, og lørdag er det slipp-konsert og turnéstart i Kulturhuset i Namsos. Deretter går turen til Levanger og Havna scene 1. mars, Søndre kulturhjørne i Stjørdal 2. mars, Herr Nilsen i Oslo 21. mars, Lauvsnes samfunnshus i Flatanger 5. april og Hjorten Scene i Trondheim 6. april.

Tora har også mange andre oppdrag utover våren og sommeren, og skal blant annet være gjesteartist hos Trygve Skaug på hans Norges-turné. Hun skal også spille på Larvik gitarfestival i slutten av mars.

– Det blir en fin vår, sier Tora, som nå gleder seg til å slippe det nye albumet og gå på scenen på Kulturhuset i Namsos lørdag kveld.