Vedtaket om konsesjon til Innvordfjellet vindkraftverk er nå klaget inn for Sivilombudsmannen av Norges Naturvernforbund og Norsk Ornitologisk Forening.
De kaller planene om vindkraftverk «en uakseptabel rasering av hubroens leveområde».
– Vi kan ikke tillate bygging av en hel vindpark midt i hubroens leveområder. Hubroen er sterkt truet, og vi kan ikke ødelegge leveområdene deres, sier leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet i en pressemelding.
Zephyr AS har fått konsesjon for bygging av vindkraftverk med 32 turbiner på Innvordfjellet i Flatanger og Namdalseid. Klager på det første vedtaket ble avvist av Olje- og energidepartementet i 2018.
Stor motstand
Når planene nå nærmer seg realisering, har både lokale og sentrale krefter engasjert seg for å stoppe planene.
Naturvernforbundet og Ornitologisk forening skriver i klagen at Olje- og energidepeartemenet bryter med forvaltningsmålet i naturmangfoldslovens paragraf 5.

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet har klaget til Sivilombudsmannen over vedtaket om å bygge ut vindkraft på Innvordfjellet. (Foto: Naturvernforbundet)
Organisasjonene mener det ikke kan utelukkes at et inngrep får effekt på humbroens bestandsnivå, og at vedtaket dermed er i strid med loven.
De mener også at det kan være begått brudd på forvaltningsloven.
– Dette er et prosjekt som vil ha svært store negative konsekvenser for det biologiske mangfoldet og den verdifulle naturen vår. Det vil kunne går særlig hardt utover hubroene i området. Den er vanskelig å oppdage, bruker store areal for jakt og er veldig sensitiv for forstyrrelser i hekketiden, sier Kjetil Aa. Solbakken, generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening.
Han mener det er uakseptabelt å legge vindturbiner til kjente hubroterritorier, og påpeker at enkelte hubrolokaliteter har vært i bruk i hundrevis av år.

Vindmølle-planene på Innvordfjellet slik utbygger presenterte dem tidlig i prosessen. (Ill: Zephyr)
De to organisasjonene påpeker at de miljøfaglige etatene, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Miljødirektoratet og NTNU Vitenskapsmuseet fraråder utbygging. I deres uttalelser til saken løfter de fram de negative virkningene en utbygging kan få for fugl. Etatene er også bekymret for sumvirkningene av flere utbygginger i samme området. Videre har både Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Forum for natur- og friluftsliv uttalt seg negativt til prosjektet fra det ble omsøkt.
Bryter med naturmangfoldloven
I klagen til Sivilombudsmannen peker Naturvernforbundet og Norsk Ornitologisk Forening på at tillatelsen bryter med flere paragrafer i naturmangfoldloven og forvaltningsloven. Organisasjonene mener at konsekvensene av utbyggingen er altfor dårlig utredet og etterlyser drøfting av kraftverkets innvirkning på hubrobestanden.
Organisasjonene reagerer sterkt på OEDs forslag om å bruke fôring av hubroene som avbøtende tiltak.
– Man kan ikke legge opp til å ødelegge en sterkt truet arts leveområder, og erstatte dette med «støttefôring». Dette strider imot et helhetlig syn på naturen der arter inngår i et velfungerende økosystem, sier Lundberg og Solbakken i pressemeldingen.