Tove med åpent studio i førjulstida

I hagen heime på Vik, inntil hovedveien, har Tove Estensen bygd sitt eget studio. Nå i førjulstida åpner maleren dørene for publikum.

– Det er artig å vise fram hva jeg holder på med, sier Tove Estensen, som maler akvarellbilder – ofte med motiv fra Flatanger.

Bildene selger svært godt. Faktisk ble det så mange forespørsler i fjor, at hun ble nødt til å si nei til noen og redusere aktiviteten på sosiale medier.

– Helt uvirkelig

– Jeg var ikke forberedt på at det skulle ta av sånn. Det er helt uvirkelig, sier Tove Estensen.

Hun har malt i mange år på kjøkkenbordet hjemme. Etter et kurs i akvarell i 2003, ble hun bitt av basillen. Men så tok hun et kurs i akrylmaling, og da ble det akryl i mange år, helt fram til 2014/15.

Hanøya, slik det så ut før husene ble borte. I dag står bare den ene brygga igjen. (Maleri: Tove Estensen)

– Den første jeg hørte om da jeg begynte med akvarell, var Morten W. Gjul. Og plutselig var han her i Flatanger, sier Tove.

Gjul flyttet til Flatanger der han fikk jobb på Montessoriskolen, og han holdt også flere kurs i akvarellmaling.

– Da jeg gikk på kurs hos ham, løsnet det. Akvarell er en vanskelig teknikk, og jeg hadde ikke helt fått taket på det, forteller hun.

De siste tre, fire åra, har hun malt rundt 400 bilder. Men i fjor måtte hun bremse. Hun var redd det høye tempoet ville påvirke prosessen rundt det å male.

Tove Estensen er glad for å ha fått til sitt eget studio, der hun både kan stille ut bilder, male og ta imot besøk.

Populære bilder fra før i tida

Tove maler delvis på bestilling, hvis folk for eksempel vil at hun skal male et sted, gjerne slik det så ut før i tida.

«Dream came true» har Tove Estensen kalt dette bildet.

– Jeg forbeholder meg retten til å male slik jeg ser det. Det blir ikke fotografisk, og jeg kan legge til noe hvis jeg synes det passer, sier hun.

Slike bilder, særlig av gamle heimplasser på øyene fra 50-tallet, er blitt svært populære. Mange bestiller bilder til sine gamle foreldre. Det er ofte følelser i sving når folk får se igjen barndomsheimen i farger.

– Jeg får høre mange rørende historier av folk jeg møter. Det gir en glede i å holde på, sier Tove.

Hun maler mange bilder med motiv fra Flatanger-naturen. De er populære. Men hun har også malerier av mennesker, gjerne damer.

– Disse bildene har jeg lagt mer følelse  i, og de har jeg solgt mange av. Mine bilder er mer spesielle, og det er veldig artig at de slår an, sier Tove.

Bygde eget studio

Etter å ha konkurrert med middagstallerkener om kjøkkenbordet i mange år, fikk hun til jul i fjor sitt eget studio i hagen, finansiert av penger hun har tjent på hobbyen sin. Faren Reidar og mannen Franken sto for bygginga.

Motiv fra Nordvika på Kvaløysæter, malt av Tove Estensen.

Studioet er på 24 kvadratmeter – stort nok til å romme både utstilling, arbeidsplass og en kaffekrok. Utenfor er det en stor terrasse til bruk når det kommer gjester om sommeren.

– Jeg er stolt av å ha fått til dette – både bildene og huset. Det er ganske uvirkelig, men veldig artig.

– Hva gir det deg å male?
– Det gir meg alt. Særlig i dag kjenner jeg takknemlighet, når jeg treffer så mye trivelig folk, sier Tove etter første førjulsåpne dag i studioet.

– Maleprosessen har gitt meg veldig mye hele vegen. Særlig tidligere, da ting var mer hektisk. Da kunne jeg trekke meg tilbake og få ut det litt kreative. Jeg har bestandig likt å skape ting. Da får jeg brukt mye. Det gir meg alt, i glede og sorg.

Trøst og sorg i bildene

– Jeg treffer mange som finner trøst eller håp i bildene mine, og det er ekstra givende og rørende. Det handler mye om følelser. Folk åpner seg, og forteller livshistoriene sine. Jeg får mye tilbake, og det er utrolig fint, sier hun.

Orrhøner i fjellet, malt av Tove Estensen.

Med et eget studio, er det også lettere å ta imot besøkende. Og ikke  minst kan hun få mer ro rundt malinga, og ha alt liggende framme, klart til bruk.

– Jeg tenker – guri så heldig jeg er som har denne plassen og kan ta imot besøk, sier Tove.

I sommer hadde hun åpent studio, og det var rundt 80 besøkende innom. Nå har hun åpent fire ganger før jul, onsdager og lørdager, og den første lørdagen var det mye folk på besøk

– Halve artigheta er å få besøk, treffe folk og snakke om bildene, sier Tove Estensen.