Klart for åpning av ny brannstasjon

Det var brede smil og stor stemning da brannvesenet i Flatanger onsdag flyttet inn i den nye brannstasjonen på Lauvsnes. Lørdag er det offisiell åpning og åpen dag for alle som vil komme og se.

For brannsjef Hans Petter Haukø og brannfolkene var det et mål å få vise fram den nye brannstasjonen 22. september. For da arrangeres det «Åpen dag på brannstasjonen» over hele landet.

– Værmeldinga er ikke den beste, men mange av aktivitetene kan vi ha inne. Her er det god plass, sier Haukø, som lover blautkake og offisiell åpning. Ordføreren kommer, men hvordan selve åpninga skal foregå, er ikke avklart ennå.

Flyttesjau

Onsdag var det flyttesjau. Å flytte brannbilene er fort gjort, men det er mye redningsutstyr, slanger, pumper, klær og andre ting som også skal flyttes.

Jens Martin Olsen vinker farvel til den gamle brannstasjonen, med flyttelasset på hengeren.

Det mye utstyr som skal flyttes. Stig Wibstad kaster ned utstyr til Marius Olsen.

– Vi går fra veldig umoderne lokaler til nye lokaler med god plass. I de gamle lokalene var det urealistisk å få til skille mellom uren og ren sone. Nå får vi god plass og det blir lett å organisere utstyret og finne fram det vi har bruk for, sier Hans Petter Haukø.

Mannskapet gleder seg

Mannskapet gleder seg også stort til å ta i bruk den nye brannstasjonen. Verneombud Tor Roald Lindseth er meget godt fornøyd med resultatet.

– Vi har hatt et bra samarbeid med Arbeidstilsynet. Brannstasjonen er delt opp i en ren og en skitten sone, og vi skal ikke dra med oss sot og skitt inn i bilene eller deler av bygget som skal være rent, sier Lindseth.

– Her blir det veldig bra, sier verneombud og utrykningsleder Tor Roald Lindseth, og viser fram vaskerom, garderober og dusj i den nye brannstasjonen.

Etter ei brannutrykning skal klær og utstyr tas av og legges i sekker eller i feiergarasjen. Den har eget ventilasjonsanlegg, som hindrer sotpartikler å komme over i ren sone. Derfra går mannskapet inn i dusjene og kommer ut i ren sone.

– For arbeidsmiljøet blir dette som natt og dag. Vi er veldig godt fornøyd, sier Tor Roald Lindseth.

Kortere utrykningstid

Et annet viktig moment er at alt av kjøretøy og utstyr nå blir samlet på ett sted. I den gamle brannstasjonen var det ikke plass til tankbilen. Den sto ute om sommeren, og i leid garasje om vinteren.

– Vi vil nå få kortere utrykningstid. Det blir også mye lettere å ha kontroll og vedlikehold på utstyret, når alt er samlet på en plass, sier Lindseth, som også er utrykningsleder.

– Dette blir knallbra, sier kollega Marius Olsen, som sier at den nye brannstasjonen var etterlengtet.

Halvor Trefjord, tidligere varabrannsjef, var med på flyttedugnaden onsdag.

Arkitekt og brannmann

Den nye brannstasjonen er tegnet av Mikael Løfsnæs Haagensen, som selv er deltidsbrannmann i Flatanger. Arkitekten ser ikke bort fra at det kan ha hatt betydning for resultatet.

– Jeg tror det er en fordel. Jeg kjenner til det som skal foregå i bygget, og slipper å sette meg inn i det. Vi har hatt ei gruppe fra brannvesenet som har jobbet med prosjektet, og det har vært veldig viktig for resultatet, sier Haagensen.

Så bra ble faktisk resultatet at da Overhalla kommune skulle bygge ny brannstasjon, henvendte en anbyder seg til Flatanger for å få bruke tegningene. Det fikk han, og vant anbudet med en tilpasset utgave av brannstasjonen i Flatanger.

Hans Petter Haukø sier at gruppa og arkitekten har gjort en utrolig god jobb.

– Styrken til et lokalt brannvesen, er at vi har mange fagfolk i vår midte, sier Haukø, som mener det er kommet godt med i prosessen.

Brannsjef Hans Petter Haukø inviterer til åpen dag på brannstasjonen. Selv om det blir dårlig vær, er det plass nok innendørs.

Holder budsjettet

Brannstasjonen har 500 kvadratmeter grunnflate og en mesanin på 60 kvadratmeter. BS Entreprenør fikk totalentreprisen innenfor en ramme på 10 millioner kroner.

– Den rammen holder vi oss innenfor, sier Haukø, som forteller at det er blitt lagt merke til at de har fått til en brannstasjon til en «grei pris».

– Det har nok sammenheng med at entreprenøren er etablert i Flatanger med andre prosjekter, sier Haukø, som i tillegg til å være brannsjef, også er teknisk sjef i Flatanger kommune.

Byggeprosjektet har også gått på skinner, selv om starten ble utsatt på grunn av dyp tele. Byggetomta ble gravd ut 15. januar, men grunnarbeidet måtte vente.

– Målet var å ha den klar til høsten. Det har vært et ryddig løp, Mikael Løfsnæs Haagensen har gjort en kjempejobb med planlegginga, og samarbeidet mellom han og entreprenøren har vært godt. Det har vært få byggemøter og ingen overraskelser, sier Hans Petter Haukø.

Ikke alt er nytt i brannstasjonen. Gamle reoler duger fortsatt…

Tanken om en ny brannstasjon kom i 2012, da det begynte å bli trangt og innestengt på Øra. Portene til brannstasjonen ligger bak slipen til Folla Maritime Service, og skulle større båter inn eller ut, måtte brannbilene kjøres fram.

Det som virkelig satte fart i planene, var erfaringene etter storbrannen i 2014. Da så brannvesenet hvor viktig det var å ha tilgang på mye vann, og en tankbil ble innkjøpt.

– Før tenkte vi at det var greit å finne vatn til slokking. Men da erfarte vi at det særlig på vinters tid, kan være vanskelig. Vi så at ei tankvogn hadde stor betydning, forteller Haukø.

– Kommet i mål

Med ny tankvogn og senere splitter ny mannskapsbil med skumutstyr og det siste av moderne teknologi, ble behovet for en større brannstasjon enda større.

Nå framstår Flatanger brann- og redningsvesen som meget godt utstyrt, både når det gjelder kjøretøy, utstyr og bygninger.

– Det er artig å se at vi har kommet i mål, sier Hans Petter Haukø.

Kristian Pettersen hos entreprenør Nils Kaldahl i gang med finpusset på uteområdet før åpninga lørdag.

I Flatanger er det nå 16 mann i hovedstyrken og 5-7 personer i depotstyrkene på Jøssund, Hasvåg og Utvorda. To utrykningsledere er utdannet, og en tredje er under utdanning.

Det er inngått samarbeid med Namsos brannvesen om overbefalsvakt, og det er samtaler med nye Namsos kommune om en mer permanent ordning fra 2020. Men det er ikke avklart hvordan brannvesenet skal organiseres i framtida.