– Naturen er ulikt alt annet jeg har opplevd

Forskjellene mellom Flatangers skjærgård og innlandet i Minnesota i USA er enormt store, skal vi tro soldatene som i disse dager boltrer seg i Flatanger.

RIBSSKOG: Hvert år de siste 45 årene har Heimevernet gjennomført ei utveksling med amerikanske National Guard. Mens 100 norske soldater denne uka tok turen til Minnesota i USA, kom det 100 amerikanske soldater fra US National Guard over til Norge.

Målet med turen er å gi de amerikanske soldatene ei innføring i forholdene langs kysten, krigshistorien og lære hvordan de best kan overleve på sjøen og i fjellet.

RAPPELERING: Dylan Anderson prøver seg på å rappellere ned fjellsida. (Foto: Jonas Olsen, NA)

Valget for øvelsen i år falt på Flatanger og Gladsøyfjorden. Hvorfor akkurat Flatanger, begrunnes i beliggenheten. Gladsøyfjorden er litt skjermet for vær og vind, samtidig som det er lett tilgang til kystnatur og muligheter for spektakulære fjellmarsjer.

Kultur og natur

– Soldatene er delt inn i flere grupper. Ei gruppe er i dag ute og får se oppdrettsanlegget til Bjørøya før de får omvisning på Utvorda. Ei annen gruppe skal marsjere i fjellet og rappellere ned fjellsida, og den tredje gruppa holder på i fjæra for å lære hvordan de kan overleve langs kysten med de ressursene som finnes der. Det er såkalt rullerende tjeneste, og gruppene rullerer på de ulike «postene». Så de som har overlevelse i fjæra i dag, gjør en av de andre tingene i morgen, forteller stabssjef Jonny Schjetne i HV 12 til Namdalsavisa.

I fjæra står en gjeng ivrige soldater med fiskestenger og prøver å få tak i dagens lunsj.

– Det har vært en utrolig tur så langt. Naturen er ulikt noe annet jeg har opplevd. Dette er en «once in a lifetime»-opplevelse, mener Tyler Piotter (21).

Sammen med Katlin DuPoul (22) og Aarin Urevig (22) har de 14 år med erfaring fra US National Guard. Da NA var på besøk, klargjorde de fisk og grønnsaker til grilling på bålet.

KOSER SEG: Katlin DuPoul (22, til venstre), Tyler Piotter (21) og Aarin Urevig (22) forbereder mat til resten av gruppa. (Foto: Jonas Olsen, NA)

God læring

– Vi lærer utrolig mye om både norsk natur og mye vi ikke kunne fra før når det kommer til tilbereding av mat på bålet, sier de.

– Oppholdet er like mye utveksling av kultur som en militær øvelse. Vi har med en del hjelpemidler som de ellers ikke ville fått ute i felt. Vi vil at de skal sitte igjen med en god opplevelse, forteller instruktøren.

Fram mot helga skal de amerikanske soldatene boltre seg i naturen Flatanger har å by på.

– Vi kommer til å reise heim med mange gode opplevelser i bagasjen, sier Piotter.