To Flatanger-innslag til landsfestivalen

To av de seks sceneinnslagene som går videre fra Nord-Trøndelag til landsfestivalen i Ungdommens kulturmønstring, er fra Flatanger.

Eline Ruud Kristiansen går videre med sin egen satiriske monolog, basert på Arnulf Øverlands berømte dikt fra 1937. Elines versjon heter «Du må fortsatt ikke sove».

Elines søster, Oda Ruud Kristiansen, går også videre sammen med Lavrans Lein. De to har dannet gruppen «Kræsj banan Diesel motor Deluxe», som har laget en morsom sketsj: «Jakten på et mixinnslag».

Lavrans Lein og Oda Ruud Kristiansen gjorde stor suksess med sitt humørfylte mix-innslag. Juryen sendte dem videre til landsfinalen. (Foto: Håkon Rybakken, UKM)

Totalt er det altså seks sceneinnslag som skal representere Nord-Trøndelag under landsfestivalen i Trondheim 25. – 29. juni. Og to av dem er fra Flatanger.

– Helt rått

– Det er helt rått å gå videre, sier Lavrans Lein (14), som skal til landsmønstringa for første gang. Juryens vurdering har deltakerne ikke fått ennå, men han tror de har lagt vekt på at stykket er originalt.

– Hvordan fikk dere ideen?
– Det begynte med at vi ikke visste helt hva vi skulle lage. Vi fikk ideen da vi sto på scenen og diskuterte forskjellige ideer. Da fant vi ut at vi kunne utvikle det til et slags stykke, sier Lavrans.

Makker Oda Ruud Kristiansen (13) gleder seg enormt til landsfestivalen.

– Det er jo nesten helt fantastisk, sier hun.

– Jeg ble kjempeglad da vi gikk videre til fylkesmønstringa. Jeg tenkte ikke på at vi kunne komme til landsfestivalen. Så skjer det. Jeg ble kjempeoverrasket, sier Oda.

Alvorlig tema

Mens Oda og Lavrans er debutanter på landsfestivalen, er Eline Ruud Kristiansen (18) nærmest for veteran å regne. Hun har vært der fem ganger tidligere – fire ganger med film, og en gang med kunstverk.

– Dette er første gang med sceneinnslag, og første gang med noe jeg har skrevet selv. Det er veldig artig, det er jo en anerkjennelse, sier Eline.

Hun har skrevet et satirisk og politisk dikt, basert på Arnulf Øverlands dikt «Du må ikke sove» fra 1937.

– Er det fortsatt like aktuelt?
– Jeg syns det er veldig interessant å sammenligne. Historien gjentar seg. Vi tenker at det er lenge siden diktet ble skrevet, men egentlig er det skremmende mange likheter, sier Eline.

– Hvordan ble diktet til?
– Jeg var i York og fikk ikke sove en kveld. Jeg hadde lært meg litt av diktet utenat, for jeg syns det er et veldig bra dikt. Så begynte jeg å fikse på det. Jeg har holdt på lenge, og det har vært en prosess å skrive det, sier Eline.

Se innslagene fra fylkesmønstringa her: