Erlend Elias på havørnsafari med NRK

Stylist og tv-kjendis Erlend Elias har de siste dagene vært på safari i Flatanger for å oppleve havørna – og for å spille inn en hel episode av NRKs nysatsing «Safari Norge».

Utenfor Lauvsnes svever ei havørn som ørnemannen Ole Martin Dahle har gitt navnet Erlend Elias. Under møtet med navnebroren falt ei fjær av ørna – og den er godt tatt vare på. (Foto: NRK)

– Jeg har fått ei ørn oppkalt etter meg, sier en begeistret Erlend Elias Bragstad, som vi treffer på Lauvsnes etter et tokt til Bjørøya.

Ørna holder til nært sentrum. Det mener tv-teamet passer godt, siden Erlend Elias har både ei urban og ei rural side. Han er bymenneske, bosatt i Oslo, men født og oppvokst i Tysfjord i Nordland.

Ny tv-serie

Hva gjør at Erlend Elias, kjent fra en rekke tv-serier – nå sist Kjendis-Farmen på TV2 – plutselig befinner seg i Flatanger?

Jo, NRKs Ut i naturen skal neste år starte en ny serie – «Safari Norge».

– Den handler om å reise på safari i Norge. Folk reiser til Afrika, men glemmer hvilke naturrikdommer vi har i Norge, sier programleder Hanne Aass – som vi treffer dagen før NRK-journalistene går ut i streik.

«Safari Norge» skal i første omgang gå over seks episoder, I hver episode er det med en kjendis, som har et genuint ønske om å se et bestemt dyr, forteller Aass.

Da Erlend Elias ble spurt om å være med, trengte han ikke lang betenkningstid.

– Det er mange dyr å velge blant i Norge. Men jeg trengte ikke tenke lenge. Ørna er mitt kraftdyr. Havørna står mitt hjerte nært, sier Erlend Elias.

Spesielt forhold til ørna

Hans spesielle forhold til havørna skriver seg fra barndommen hjemme i Tysfjord i Nordland.

– Jeg opplevde ting i barndommen som et barn aldri skal oppleve. Jeg har vært gjennom kreft. Men jeg har valgt å gå videre med høyt hevet hode.

Erlend Elias forteller at da det var som tøffest da han var liten, satte han seg ned, lukket øynene og drømte at han var fri som ørna.

Også nå mediterer han hver dag. Han tenker at han er ei ørn, at han får styrke og frihetsfølelsen fra ørna, og hjelp til å få kontroll og oversikt.

– Derfor er ørna så viktig for meg, sier han.

Ole Martin Dahle var den selvsagte guide da NRKs Ut i naturen skulle ut og lage tv-program om Erlend Elias forhold til havørna. (Foto: NRK)

Da NRK-teamet fikk høre at Erlend Elias ville oppleve havørna på nært hold, var de ikke i tvil om hvor de skulle dra.

– Valget var ikke vanskelig. Vi måtte møte ørnemannen i Flatanger, sier Hanne Aass, som forteller at «Ut i naturen»-redaksjonen også tidligere har laget program sammen med Ole Martin Dahle.

Torsdag kom Erlend Elias, Hanne Aass og fotografene Odd Arne Olderbakk og Torgeir Beck Lande til Flatanger, og de dro tirsdag.  I løpet av de seks dagene har de hatt nærkontakt med både havørn, elg, rådyr og andre fugler og dyr.

– Jeg har aldri kommet så nært havørna før. Hvis jeg hadde dødd og blitt født på nytt, ville jeg ha blitt gjenfødt som havørn, sier Erlend Elias.

– Hva syns du om Flatanger?
– Det er veldig idyllisk her, og jeg har fått møte folk som virker både positive og glade. Ofte kan småsamfunn virke litt mørke, og bygdedyret finnes sikkert her også. Men på meg virker dette å være er ei positiv og lys bygd, med glade, flotte mennesker – og dyr, sier han.

Flere ekspedisjoner

Erlend Elias har fått oppleve mer enn havørn. Gjennom den 39 minutter lange episoden av «Safari Norge» vil vi følge ham på flere ekspedisjoner i Flatangers natur.

– Vi var ute med båten hver dag. Og første dag gikk vi opp på Storfjellet. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle klare det, men er glad jeg kom meg opp. For en utsikt! Helt magisk. Jeg har brutt noen barrierer for meg selv også. Dette har vært helt tipp topp, sier han.

Erlend Elias og programleder Hanne Aass fikk fotografere elg på nært hold. (Foto: Ole Martin Dahle)

Lørdag kveld var det MGP-fest på Lauvsnes, der både Hanne Aass og Erlend Elias stilte i rett antrekk. (Foto: NRK)

Elg og rådyr har han også fått oppleve på nært hold. Og han trodde Ole Martin Dahle bløffet da han sa de skulle kjøre en liten tur for å finne dyra. Etter 15 minutters kjøring til Gladsøya var også elg og rådyr festet til minnebrikken i kameraet.

– Mandag var vi på en gård. Der var det så fint, at jeg fikk lyst til å kjøpe den, sier Erlend Elias.

Når han røper at de var på Bjørøya, må Flatangernytts utsendte berolige med at han gjerne må legge inn bud, men at Bjørøya neppe er til salgs…

Imponert av ørnemannen

– Jeg er veldig imponert over ørnemannen. Fuglene setter seg på hodet hans, og spiser mat fra handa hans. Han må ha veldig god kontakt med dem, sier han.

Ole Martin Dahle er også imponert over Erlend Elias. – Han er trivelig, klok og et flott menneske, sier ørnemannen.

Han har de siste dagene vist fram forskjellige områder av Flatanger i strålende vårvær.

– For meg er det viktig å vise fram det beste av bygda. Dette er knallreklame for Flatanger og Namdalen, sier Ole Martin.

Erlend Elias besøkte Bjørøya mandag i knallvær. Den gården ville han gjerne kjøpe, men den er neppe til salgs…. (Foto: Ole Martin Dahle)

«Feel good»-tv

– Det fine med «Safari Norge», er at vi tar oss tid til å se norsk natur. Det er litt stakkarslig at folk ikke bryr seg om vår egen natur. Jeg har medvirket i andre realityserier, men NRK lager «feel good»-tv, intelligent underholdning. Jeg glad som får bidra til det, sier Erlend Elias.

– Det er vi også, sier Hanne Aass, som forteller at episoden med Erlend Elias på safari i Flatanger kommer på NRK høsten 2019.