Fra laksefiske til skreifiske i Vesterålen

MYRE: Mannskapet på båten M/K ”Merlin”  kom rett fra laksefiske hjemme i Flatanger til skreifiske i Vesterålen. Det er det ikke mange som kan vise til.

Mannskapet består av skipper Svein Hartvikøy (55) og Martin Fjeseth (22) fra Flatanger. De første ukene på nyåret drev de med fiske etter rømt laks fra et oppdrettsanlegg.

– Ja, vi ble forespurt om å være med å fiske etter rømt  laks. Nå ble det ikke så mye laks vi klarte å fange, men vi fikk betalt for hvert døgn vi var med i fiske. Det ga en ok inntekt  for oss, sier skipper Hartvikøy.

Tidende vintersesong i Vesterålen

Først i begynnelsen av februar var de på plass i Vesterålen for å begynne å jakte på skreien.

MK «Merlin» fra Flatanger ved kai i Myre. Med kommunevåpnet på rorhuset er det ingen tvil om hva som er hjemmehavna.

Når vi snakker om Vesterålen, er vi nærmere bestemt i skreihovedstaden Myre. Det er mange båter fra sør og nord som kommer til fiskeværet for å ha base her under skreifiske. Det skjønner Hartvikøy godt.

– Dette er tiende sesongen at jeg kommer hit til Myre for å delta i skreifiske. Det er en grunn til at jeg kommer tilbake år etter år. Her er det lagt godt til rette for kystflåten. Her har de nye og moderne fiskemottak, og vi kan bare levere fisken på kaia. Inne på mottaket står det folk klare til å sløye fisken vår. Det gjør arbeidsdagen lettere for oss. Det betyr mye etter en lang dag på havet. I tillegg er servicen på topp i alle ledd, sier fiskeren fra Flatanger.

Fisket for nærmere 450 000 kroner

I løpet av de ukene de har vært på Myre, har de kommet i land med 25 tonn stor, fin skrei.  Det er fisk til en verdi av nærmere 450 000 kroner. Det forteller litt om hvilke verdier en liten sjark som denne er i stand til å bringe i land.

Martin Fjeseth synes det er fantastisk å få være med på skreifiske i Vesterålen, spesielt når de får så mye stor og fin skrei.

55-åring har noen år bak se på skreifiske i Vesterålen. Denne gangen har han med seg en ung fisker i 22-årige Martin Fjeseth. Etter å ha jobbet på fiskebruk i noen år, valgte han på å gå om bord i fiskebåten for å prøve seg som kystfisker.

– Dette synes jeg er fantastisk å få være med på. Det er både spennende og interessant der ingen dag er lik. Når vi i tillegg får mye stor fin skrei i garnene,  er det virkelig artig å være fisker, sier den glade 22 åringen.

Selv om de bare har fisket opp halve torskekvoten, planlegger de to fiskerne å sette kursen hjem mot Flatanger igjen. De håper å kunne fiske mest mulig av torskekvoten de har igjen når de senere skal drive blandingsfiske.