Flatanger-reklame i ny klatrefilm

Nå er Adam Ondras knallhard kamp for å klatre verdens hardeste rute – i Hanshallaren i Flatanger – blitt film. Se den her!

– Flatanger føles nesten som mitt andre hjem, sier Adam Ondra i filmen, som hovedsakelig er filmet i Flatanger, på Strøm og i Hanshallaren.

Vi ser også klipp fra hans heimby, Brno i Tjekkia, der han hadde laget en kopi av ruta i klatreveggen der han trener.

Filmen er i skrivende stund sett av 250.000 personer, og spres i rekordfart i klatremiljøet verden over der Adam Ondra er den ubestridte ener. Den er blant annet omtalt og vist på klatrenettstedet Planet Montain.

Markedsfører Flatanger

Adam Ondra har vært fast gjest i Flatanger og Hanshallaren i mange år. I 2012 klarte han å klatre ei rute som han kalte Change, og som da var verdens vanskeligste rute, klassifisert som 9b+.

– Han er av de klatrerne som markedsfører klatringen i Flatanger mest av alle, og han nevner Flatanger som et av de beste områdene i verden. Det sier mye, sier Berit Hestnes på Strøm, som har vært vertskap for Adam Ondra og hans følge i mange år.

Hun sier at takket være Adam Ondra og alle de andre kjente klatrerne, har Flatanger blitt et reisemål for klatrere på lik linje med områder som Fontainebleu i Frankrike, Rodellar Spania, Arco i Italia, Yosemite i USA, Kalimnos i Hellas.

Berit Hestnes og Adam Ondra har fått et godt og nært forhold. Climb Flatanger blir også takket i filmen. Bildet er tatt etter at han klarte Change i 2014 og det var premiere på filmen om den bestigningen i siloen på Strøm.

Det var 3. september  i fjor at Adam Ondra, som er verdensmester i både klatring og buldring, klarte å klatre ruta «Silence». Den er klassifisert som 9c, og er dermed den vanskeligste ruta i verden.

Metodisk

I filmen får vi se hvor metodisk Flatanger-vennen trener for å klare de vanskelige elementene. På et stadium trener han spesielt de musklene som trengs for å klare ruta.

Filmen ble sluppet på Youtube 23. oktober. Da var det også en livsending med Adam Ondra fra Italia, der han og en annen erfaren klatrer snakker om den vanskelige ruta og om klatring.

Den kan du se her (intervjuet starter på 54:00):

Videoen om Silence ble filmet mens Adam Ondra var i Flatanger flere turer sommeren 2017.

– Han og teamet hans bodde som vanlig hos oss på Strøm. For å optimalisere treningen, bygde Adams team en treningsvegg i siloen på gården vår. Den er til fri benyttelse for de som bor hos oss, men på forespørsel kan selvsagt også andre trene i veggen, sier Berit Hestnes.

Økt besøk hvert år

– Merker dere økt interesse for å komme til Flatanger etter den markedsføringen som Adam Ondra og andre klatrere har bidratt til?

– Ja, vi har hatt en jevn økning siden vi startet i 2011, de siste årene på 25-30 prosent årlig. Adam Ondra har helt klart stor betydning for denne økninga. Vi så en merkbar økning da han begynte å komme hit. I tillegg lager andre kjente klatrere videoer av rutene de går, og dette er med på å promotere de områdene de klatrer i. Klatrere flinke til å dele sine opplevelser, reisemål og klatring på sosiale medier, sier Berit Hestnes.

Bookingen for 2018 er allerede i gang, og det ligger an til like stort besøk som i fjor. Mange kommer tidligere og blir lengre, og oppholdene varierer fra 2-3 dager til flere uker.

– Vi har også hatt forespørsel om isklatring. I vinter har dette vært mulig, og lokale klatrere har prøvd seg, sier hun.

Climb Flatanger på Strøm har gjester fra hele verden, med flest fra Tyskland, Frankrike, en økning fra Tsjekkia (Adams hjemland), Sverige, USA, Storbritannia, Sveits, Østerrike og Norge selvsagt, men også fra Japan, Korea, Spania, Italia, Finland, Polen, Russland, Belgia, Israel, Australia, Canada, New Zealand.

– Mange kommer igjen år etter år. Alle disse er gode ambassadører for Flatanger, slik fotografene som kommer til Ole Martin og Wenche Dahle også er, sier Berit Hestnes.