Artist-dugnad for Framheim

Hele 35 aktører med tilknytning til Vik og Flatanger, stilte opp på artist-dugnad for Framheim lørdag. Og det ble en flott forestilling for et fullsatt hus.

– Vi er meget godt fornøyd, sier Sissel Hustad i grendelaget, som sto bak arrangementet.

Med 90 betalende voksne, pluss barn, aktører og hjelpere, samlet lørdagens kulturaften over 150 personer.

Dermed ble det også inntekter til grendelaget og drifta av Framheim, noe som var den opprinnelige ideen bak denne stormønstringa av lokale aktører.

Planlagt lenge

Gaute Røsten framførte sin egen sang «The Evil Man».

– Vi har jobbet lenge med å planlegge dette. Vi tenkte det først som en slags «live aid» for grendelaget, fordi vi hadde så dårlig økonomi. Det siste året har økonomien bedret seg slik at situasjonen ikke er prekær, men det er uansett godt å få inn penger. Det koster å drive huset, sier Sissel Hustad, som inntil nylig var leder i grendelaget.

Hun forteller at Rigmor Moe Dahle, som hadde ideen til arrangementet, har vært primus motor. Svend Aagård ble spurt om å ta ansvar for artister og det kulturelle. – Begge har gjort en kjempejobb, sier Sissel Hustad

Et sjarmerende band fra kulturskolen åpnet forestillinga, med en omskrevet versjon av «London Bridge». – Stamnesbrua faller ned, sang ungene, og konkluderte med at da blir Vik en egen stat!

Annie Rein Havn var stødigheta sjøl, som alene på scenen framførte «The Lady is a Tramp».

Mange kvinnelige solister

Perlene sto i kø utover i forestillinga, som ble flott bundet sammen av konferansier Henny Kløven Lein. Og det er ingen underdrivelse å si at jentene var i klart flertall:

  • Annie Rein Havn gikk alene på scenen med kassegitaren, og framførte en naken og flott tolkning av «The Lady is a Tramp».
  • Thea Lindseth framførte en kraftfull «Son of a Preacher Man».
  • Karen Anna Aagård Mårvik sang en fin og vàr versjon av Terje Nilsens «Æ og min elskede».
  • Søstrene Ingeborg og Ruth Hagerup sjarmerte publikum med The Andrew Sisters-låta «Rom and Coca-Cola».
  • Maren Emilie Kløven Lein med Ludvik Elnan Jacobsen på piano framførte den fine sangen «För at jag elskar deg» av Mikael Wiehe, basert på en original Bob Dylan-låt. Senere sang  Maren også den flotte sangen «Båra» av Hildur og Svend Aagård, med Svend på piano.
  • Sara Lein Fuglår fikk det til å svinge skikkelig med «Soulful dress», da hun stilt med fullt band på scenen.
  • Carla Helen Dahle med band framførte en tøff versjon av «Let it rain».
  • Terese Moe Dahle var strålende og kraftfull som den mystiske katta Macavity» fra musikalen «Cats».
  • Nadia Debes sjarmerte med fløytespill, dans og vitser, akkompagnert av Ellen Gisetstad.

Men selvsagt var det også gutter og menn på scenen. Gaute Røsten med Band framførte hans egen låt «The Evil Man», i flere av bandene eller som akkompagnatører spilte Dagfinn Lein, Asle Leknes, Torbjørn Lindseth, Gaute Røsten, Aksel Vedvik, Elias Lein Staven og Svend Aagård.

Brødrene Didrik og Lavrans Lein framførte sketsjen «Rak» fra en revy i 1999, og Didrik hadde en monolog om brøytstekka i Vik kløyva, også den et revynummer fra 2001.

Anwar Debes (14) framførte et kjærlighetsdikt til Syra – først på arabisk, og deretter på norsk.

Syrisk dikt

Den største overraskelsen sto nok likevel 14-årige Anwar Debes for. Han kom fra Syria til Norge og Flatanger i september i fjor. Før pausen framførte han et kjærlighetsdikt til Syria av den kjente forfatteren Nizar Qabbani, på arabisk. Etter pausen gikk han på scenen på nytt og framførte det samme diktet, denne gang på norsk – utenat.

På den måten ble nok Anwar historisk. For vi antar at dette er første gang i Framheims historie at det er blitt framført dikt på arabisk i ungdomshuset.

Moralske diskusjoner

Svend Aagård tok for seg en anekdote fra ungdomslagets historie, som er nær knyttet til ungdomshuset Framheim. Det eies i dag av grendelaget, men var tidligere eid av ungdomslaget Fram.

Folk stortrivdes på kulturaften, og i pausen var det salg av kaffe og kaker – og årer.

Dagens Framheim ble bygd i 1977, mens det gamle ungdomshuset var fra 30-tallet. Ungdomslaget ble stiftet så tidlig om i 1895 eller -96, og Svend hadde gått tilbake i protokollen og funnet referat fra ett av de første møtene. Der ble moral heftig diskutert, og om hvorvidt fiskere var simple folk eller ikke. Til slutt hadde lærer Halmøy tatt ordet og han fastslo at det var hederlige menn – også blant fiskerne.

Sissel Hustad takket alle aktørene og overrakte roser etter forestillingen.

– Vi har strålende flinke aktører, og det e artig å se at det er så mange talentfulle folk fra Flatanger. Vi er glade for at så mange hadde lyst til å være med på dette, sa Sissel Hustad.